12,2 miljoen euro voor cultuureducatie in Brabant
De cultuureducatie in het Brabantse onderwijs krijgt een flinke impuls. De landelijke overheid, provincie en gemeenten trekken samen 12,2 miljoen uit. In het kader van de regeling 'Cultuureducatie met Kwaliteit 4’ draagt het Rijk 6,1 miljoen euro bij. De provincie en 52 gemeenten dragen nog eens hetzelfde bedrag bij.
Kunstloc Brabant heeft op verzoek van de provincie de subsidie aangevraagd namens 52 gemeenten en Erfgoed Brabant. Eindhoven, Breda, Tilburg en Den Bosch hebben dat zelfstandig gedaan. De verwachting is dat meer dan 150.000 leerlingen in Brabant daardoor de komende 4 jaar verzekerd zijn van goede cultuureducatie.
Vaste plek voor kunst en cultuur op scholen
Veel scholen willen kunst en cultuur een stevige plek geven in hun onderwijs. Voor een brede ontwikkeling van leerlingen is tenslotte meer nodig dan taal en rekenen. Maar dit kost tijd en geld. En met wie moet je samenwerken? Daarom heeft Kunstloc Brabant op verzoek van de provincie Noord-Brabant een aanvraag ingediend voor de subsidieregeling ‘Cultuureducatie met Kwaliteit 4’ (Cmk4). Dit is een landelijke regeling voor de verbetering van cultuuronderwijs.
CmK4 is bedoeld om kunst en cultuur een vast onderdeel van het lesprogramma te maken. Met activiteiten die verwonderen, uitdagen en boeien. Dit geeft leerlingen de mogelijkheid om zichzelf en de wereld om hen heen te ontdekken, hun blik hierop te verbreden en hun creatieve talenten te ontplooien
Mooie dingen realiseren
Gedeputeerde Bas Maes (o.m. Cultuur): “Het is belangrijk dat kunst en cultuur al vanaf jonge leeftijd wordt gestimuleerd. Dat bereiken we onder meer met een goede positie voor cultuureducatie in het onderwijs. We zijn blij dat we als provincie samen met het geld van het rijk én de inzet van gemeenten de komende 4 jaar weer mooie dingen kunnen realiseren in de Brabantse onderwijs.”
Extra inzet op gespecialiseerd onderwijs en mbo
Door de subsidie wordt de toegang tot kunst en cultuur verbeterd. Dat is mogelijk door activiteiten aan te jagen waarin meer leerlingen zich herkennen. De komende 4 jaar wordt extra ingezet op het bereiken van leerlingen in (Voortgezet) Speciaal Onderwijs en Middelbaar Beroeps Onderwijs.
Maricoline Vermeulen, leerkracht en cultuurcoördinator SBO Het Kompas in Etten-Leur zegt: “Je ziet leerlingen echt groeien van goed cultuuronderwijs. Ze laten zich opeens zien en horen, je ziet dan een hele andere kant van kinderen.”
Scholen en culturele instellingen profiteren
Scholen die deelnemen kunnen investeren in culturele activiteiten die passen bij hun onderwijsvisie en ambities. Daarnaast kunnen ze een bijdrage ontvangen voor training van leerkrachten. Ook instellingen zoals musea, theaters of kunstenaars profiteren hiervan. Scholen worden begeleid door een lokale intermediair, die als ‘bruggenbouwer’ fungeert tussen het onderwijs en cultuuraanbieders in de omgeving van de school.
Contact Statengriffie
De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.