17 april gratis orgelconcert in het provinciehuis

5 april 2023Cultuur, erfgoed, sport en vrijetijdBevat visueel element: Foto

Op 17 april is er een gratis orgelconcert in het provinciehuis. Het historische kabinetsorgel van Jan Jacob Vool uit 1805 wordt dan bespeeld door Jelena Bazova. Zij begeleidt ook mezzosopraan Lucie Hillen.

Het concert in het provinciehuis begint om 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur zijn bezoekers welkom voor een kopje koffie of thee. Het concert is om 21.00 uur afgelopen. De toegang is gratis.

Op het programma staan werken van onder meer J.S.Bach, Pilkington, Frescobaldi, Händel, Purcell, Fauré en Poulenc. Bekijk het programmaboekje (pdf, 1.6 MB)

Jelena Bazova

Jelena Bazova studeerde aan het Staatsconservatorium van Kazan (Rusland) de hoofdvakken piano en orgel. In 1991 werd zij laureaat van de Russische nationale orgelcompetitie. Van 1990 tot 1997 was zij als piano- en orgeldocente verbonden aan het Staatsconservatorium van Kazan. Sinds 1997 leeft en werkt zij in Nederland. Zij is organist van het befaamde Sacramentskoor en Kooracademie Breda. Haar spel op piano en orgel, solistisch en in ensembles, was meerdere malen te beluisteren op de Belgische en Nederlandse radio. Als docente hoofdvakken orgel en piano was zij verbonden aan het Fontys conservatorium en nog steeds als docent hoofdvak piano aan de Young Musicians Academy te Tilburg.

Lucie Hillen

Lucie Hillen (mezzosopraan) studeerde hoofdvak zang aan de conservatoria Tilburg, Maastricht en Amsterdam. In haar oratoriumoptreden, liedrecitals en opera-aria’s zingt zij repertoire dat reikt van oude tot moderne muziek. Zij gaf jaren zangles bij centrum voor de kunsten Nieuwe Veste te Breda en de vakken kennis van het instrument en methodiek bij Fontys hogeschool te Tilburg. Zij is een veel gevraagde stem- en zangcoach, geeft koor- en stemvorming en leidt verschillende ad hoc ensembles. Zij is docent bij de Koor Academie Breda waar ze met verschillende groepen kinderen werkt.

Kabinetorgel

Bergwerff speelt op het kabinetorgel in de Bois-le-Duczaal van het provinciehuis. Het orgel werd in 1804 gebouwd door Jan Jakob Vool. Het heeft een klavier en geen pedaal: Manuaal (C-F3). Het orgel werd in 1978 aangekocht door de Stichting Karel Bouman en door Flentrop in 1979 gerestaureerd. Het orgel had toen een pedaal, en de dispositie was gewijzigd. Het oude pijpwerk was bewaard gebleven. In 1999 werd het orgel ingrijpend gerestaureerd, inclusief reconstructie van het oorspronkelijke instrument. Dat gebeurde met advies van A.J. Gierveld. Op 28 mei 1999 werd het weer in gebruik genomen. Het Kabinetorgel is in bruikleen in het provinciehuis geplaatst, onder de voorwaarde dat er af en toe concerten op worden gegeven.


Bestanden

Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.