200 bezoekers tijdens het ‘Zeven Lagen Voedselbosfestival’

8 februari 2024Natuur en landschapBevat visueel element: Foto

Zaterdag 27 en zondag 28 januari vond het Zeven Lagen Voedselbosfestival plaats op De Kleine Aarde in Boxtel. In anderhalve maand tijd organiseerden 19 groene trainees van IVN Natuureducatie dit succesvolle evenement: “Zondag waren we helemaal uitverkocht!” In totaal trok het festival ruim 200 Brabanders.

Foto: Hoogtefotograaf

Voedselbossen zijn goed voor de Brabantse natuur; deze natuurlijke manier van landbouw draagt bij aan het verbeteren van de biodiversiteit (De verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied.). Hagar Roijackers, gedeputeerde Natuur, Milieu en Brabants Programma Landelijk Gebied, bracht op zondag een bezoek aan het voedselbosfestival. Gedeputeerde Hagar Roijackers (Natuur, Milieu en Brabants Programma Landelijk Gebied): ‘“We lopen als Brabant voorop en hebben de meeste voedselbossen van Nederland. Daar kunnen we trots op zijn. Tijdens het festival werd duidelijk dat er veel belangstelling is voor dit onderwerp, zeker ook bij de nieuwe generatie. Hun belangstelling komt vanuit hele verschillende achtergronden. Sociaal ondernemerschap, versterking van de natuur en het landschap en ook vanuit voedselproductie. Dat is niet alleen mooi maar ook inspirerend om te zien.”

Tips voor het starten van een voedselbos

Hoe pak je dat aan, een voedselbos beginnen? Bezoekers van het festival kregen praktische tips en handvaten tijdens lezingen, bijvoorbeeld over het belang van een goede bodem en regeneratief boeren. Tijdens de workshops paddenstoelen kweken en zelf een voedselbos ontwerpen gingen ze vooral praktisch aan de slag.

Jong en oud verbinden met de natuur

Jamie Visser is 1 van de 19 trainees die dit festival georganiseerd hebben. Ze kijkt tevreden terug op het weekend: “We hebben echt een gaaf festival neergezet op een geweldig mooie locatie, met een divers programma. Hiermee wilden we vooral jongeren betrekken bij de natuur. Maar we zagen dat het programma ook voor anderen interessant was. Uiteindelijk pakte dat heel goed uit: jongeren en ouderen die elkaar niet kenden zochten elkaar op. Bezoekers hebben niet alleen een leuke tijd gehad, maar hebben ook veel kennis én nieuwe contacten opgedaan. Mooi om te zien dat dit festival echt verbindt.”

Komt er een 2e editie?

De beslissing over de organisatie van een 2e editie van het Zeven Lagen Voedselbosfestival is nog niet genomen. Jamie licht toe: “Onder de trainees is het al wel ter sprake gekomen, maar de exacte plannen moeten nog worden uitgewerkt. Het zou mooi zijn als we daar weer een andere groep jongeren bij kunnen betrekken. Houd dus de website van IVN Brabant in de gaten.

Zelf een voedselbos starten? Kijk op brabantsemilieufederatie.nl

Over de groene trainees

In Noord-Brabant leveren groene vrijwilligers een belangrijke bijdrage aan het beheer, behoud en de beleving van natuur en landschap. Daarom zet de provincie Noord-Brabant zich samen met IVN en andere natuurorganisaties in voor de werving van nieuwe groene vrijwilligers. Onderdeel daarvan is het Groen Traineeship.

Het Groen Traineeship geeft jonge mensen tussen de 16 en 30 jaar de kans om hun duurzame doelen om te zetten in daden. Samen met andere trainees gaan ze een periode één dag per week aan de slag met een groen project dat bij hen past. Zo leren ze de wereld van natuur- en milieuorganisaties van binnenuit kennen. Met als doel om zo meer jongeren enthousiast te maken voor de natuur.


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.