€ 500.000 voor voortzetting succesvolle project Museumschatjes

24 april 2024Cultuur, erfgoed, sport en vrijetijdBevat visueel element: Foto

Noord-Brabant is rijk aan musea met de meest uiteenlopende collecties. Zij zijn een schatkamer van voorwerpen die de moeite van het bewaren waard zijn. Scholieren blijken hier graag kennis mee te maken en over te willen leren. Daarom heeft de provincie Noord-Brabant besloten om voor de komende vier jaar 500.000 euro uit te trekken en het succesvolle project Museumschatjes voor basisschoolleerlingen voort te zetten. Ook wordt gekeken hoe dit succes kan worden uitgebreid om ook leerlingen op het middelbaar onderwijs.

Met deze regeling bezoeken jaarlijks zo’n 25.000 scholieren een museum, zoals bijvoorbeeld Markiezenhof Bergen op Zoom, Kasteel Heeswijk, Biesbosch Museum Eiland of Philips Museum.

Groepen 5-6-7-8 van zo’n 250 basisscholen maken gebruik van de mogelijkheid om één van de 87 deelnemende musea te bezoeken.

Gedeputeerde Cultuur Bas Maes: “Met cultuur kun je niet vroeg genoeg beginnen. Het speelt een grote rol in de ontwikkeling van de persoonlijkheid en leert kinderen ergens iets van te vinden en zichzelf en de ander te begrijpen. Museumschatjes zorgt ervoor dat meer Brabanders al op jonge leeftijd in contact komen met kunst en cultuur. We geven niet alleen een vervolg aan deze succesvolle aanpak, we breiden hem ook uit naar iets vergelijkbaars voor middelbare scholieren. Daarover later meer.”

Erfgoed Brabant

De uitvoering van de regeling ligt bij Erfgoed Brabant. Daar kunnen scholen zich melden voor een museumbezoek. Voorafgaand aan dat bezoek ontvangen scholen een lespakket, zodat scholieren worden gestimuleerd om vooraf over het onderwerp na te denken. Na deze inleidende les volgt het museumbezoek. Aan de hand van een gerichte opdracht gaan de leerlingen in groepjes op zoek naar een voorwerp. Na afloop van het project Museumschatjes zullen leerlingen op een andere manier naar oude voorwerpen en erfgoed kijken.

Bezoek voor meer informatie: https://www.erfgoedbrabantacademie.nl/lesmateriaal/museumschatjes


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.