5e Brabants Boek Present tijdens festival Boeken in de Wei

23 augustus 2023Cultuur, erfgoed, sport en vrijetijdBevat visueel element: Foto

Het Brabants Boek Present bestaat 5 jaar! Zondag 3 september wordt de novelle Nargis, geschreven door Forugh Karimi, feestelijk gepresenteerd tijdens het festival Boeken in de Wei in Breda. Vanaf 2 september tot en met 10 september vindt de week van het Brabants Boek Present plaats. U krijgt dan de novelle Nargis gratis bij besteding van minimaal € 15 aan boeken in deelnemende Brabantse boekhandels. En ter ere van dit 1e lustrum ontvangt u ook nog een 2e toegangskaartje gratis voor 10 Brabantse kunstmusea.

Portret Forugh Karimi door Tessa Posthuma de Boer

Dit jaar is Forugh Karimi gevraagd om het Brabants Boek Present te schrijven. Verhalen vertellen zit in haar dna en als psycholoog weet ze niet alleen interessante perspectieven te vinden, maar ook personages en lezers op verrassende manieren te verbinden. Haar eerste roman De Moeders van Mahipar belandde meteen in de top 5 van de Hebban Debuutprijs.

Over Nargis

De 17-jarige Nargis is geboren in een azc in Nederland. Ze groeit op in een warm en liefdevol gezin en is druk met haar examenjaar op het gymnasium. Dat gaat haar niet gemakkelijk af: door een incident valt haar familie langzaam uit elkaar. Haar broer Omíd zit vast, haar zus Niloufár beschadigt zichzelf, haar moeder is vooral op de bank te vinden, wezenloos naar Afghaanse televisie starend, en haar vader zit avond aan avond stiekem wodka te drinken in de schuur. Maar dan stelt Omíd aan Nargis een vraag die alles op scherp zet. Het is aan haar om te ontrafelen wat er precies mis is gegaan – en het gezin weer bij elkaar te brengen.

Museumactie

Om deze jubileumeditie van het Brabants Boek Present te vieren, is er dit jaar niet alleen een gratis novelle, maar krijgt u op vertoon van Nargis ook nog eens uw 22 toegangskaartje cadeau bij 10 Brabantse kunstmusea. De actie loopt van 2 september t/m 31 december 2023. Meer informatie en deelnemende musea vindt u op brabantsboekpresent.nl.

Boeken in de Wei

Literair festival Boeken in de Wei wil leesplezier bevorderen bij jong en oud met een verrassende mix van schrijvers, dichters en muzikanten. Op verschillende natuurpodia in de prachtige tuin van Landgoed Wolfslaar in Breda staan dit jaar naast Forugh Karimi onder andere Ingmar Heytze, Eva van Manen, Auke Hulst, Bert Wagendorp, Marijke Schemer en Sholeh Rezazadeh. Özcan Akyol (Eus) opent het festival.

Brabants Boek Present

Sinds 2019 krijgt elk jaar een Brabants topauteur de opdracht een novelle te schrijven, die in de 1e week van september cadeau wordt gedaan aan bezoekers van boekhandels in Brabant. Hiermee bouwen initiatiefnemers het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en literair productiehuis Tilt verder aan een literaire traditie in de provincie. Dit lustrumjaar wordt de novelle uitgegeven in samenwerking met Meridiaan Uitgevers.

Passend Lezen

Het Brabants Boek Present wordt elk jaar door Bibliotheekservice Passend Lezen verwerkt tot gesproken boek en brailleboek. Zo kunnen ook mensen met een leesbeperking genieten van dit cadeau. Meer informatie vindt u op passendlezen.nl.


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.

Direct naar