Aandacht voor Woerkummer tijdens Holocaustherdenking
Tijdens de plechtigheid Namen & Nummers in ’s-Hertogenbosch zijn zondag meer dan 1000 Brabantse Holocaustslachtoffers herdacht. Een van de personen was Abraham Benjamins uit Woudrichem. Hij werd in 1942 door de Koninklijke Marechaussee van zijn bed gelicht en keerde nooit meer in Altena terug.
Het is een indrukwekkend gezicht. Op een landkaart van Brabant liggen ruim 1000 naambordjes. Stuk voor stuk Brabanders die de Holocaust niet overleefden. Uit Woudrichem is een enkel naambordje: dat van Abraham Benjamins uit Woudrichem.
Naambordje
Gedeputeerde Bas Maes (Erfgoed) van de provincie Noord-Brabant heeft net Abraham Benjamins geëerd door zijn naambordje namens het provinciebestuur neer te leggen. “Het is onwerkelijk om de landkaart van Brabant zo te zien. Elk bordje vertegenwoordigd een mens. Iemand met een Joodse-, Sinti- of Roma-achtergrond die na de Tweede Wereldoorlog niet meer thuis kwam.” In het totaal overleefden 1450 Brabanders de Duitse concentratiekampen niet.
Brabant Herinnert
Het is 80 jaar geleden dat het zuiden werd bevrijd van het juk van de bezetter. Om de herinnering levend te houden hebben de provincie en het Cultuurfonds samen met de gelijknamige stichting het project Brabant Herinnert opgezet. De komende tijd wordt in Noord-Brabant de bevrijding op grote schaal herdacht.
“Het is belangrijk dat we blijven herinneren”, zegt provinciebestuurder Maes. “Vrijheid en vrede zijn niet vanzelfsprekend. Niet in het Midden-Oosten en sinds enkele jaren zelfs niet meer in Europa. Door dat besef levend te houden en ook nieuwe groepen waaronder jongeren te betrekken, versterken we de waardering voor onze democratie.”
Tijdelijk monument
In ’s-Hertogenbosch vormde de meer dan duizend naambordjes aan de Zuid-Willemsvaart een tijdelijk Holocaustmonument. Het was daarmee een van de eerste activiteiten ter herinnering aan 80 jaar bevrijding. De motor achter de bijzondere herdenking is Stichting Verhalis die met Namen & Nummers al enige tijd één-op-één herdenking voor slachtoffers van de Holocaust houdt. Dit jaar in ‘s-Hertogenbosch is bijzonder, omdat slachtoffers uit de hele provincie worden herdacht.
Op het naambordje dat gedeputeerde Maes neerlegde staat de naam van Abraham Benjamins. Hij werd in 1866 in Woudrichem geboren. Op het moment van zijn aanhouding door de Koninklijke Marechaussee woonde hij met zijn echtgenote en zoon aan de Kerkstraat in de plaats, op een steenworpafstand van zijn broer Hartog. Beide gezinnen inclusief Abraham’s huishoudster, in het totaal zeven personen, werden in 1942 via Westerbork naar Auschwitz gebracht. Hetzelfde lot overkwam drie inwoners van Werkendam.
Notabelen
Het wegvoeren van de zeven inwoners had destijds grote impact op het vestingstadje. Abraham Benjamins en zijn broer behoorde tot de notabelen van Woudrichem. Abraham had een handel in zogeheten manufacturen, dames-, en herenmode en kruidenierswaren. Hij was bovendien eigenaar van een ‘scheeps- en huissloperij’ en Benjamins was makelaar in onroerend goed. Hartog had in zijn woonplaats en Gorinchem een handel in oude metalen, lompen en huiden.
Zeven jaar geleden kreeg de familie Benjamins een eerste eerbetoon: voor de beide woningen aan de Kerkstraat werden zogeheten struikelstenen gelegd. Dit zijn herdenkingstenen die de Duitse kunstenaar Günther Demnig in heel Europa plaatst ter nagedachtenis aan Holocaust-slachtoffers.
De herdenking verliep zondag in een goede sfeer. De ceremonie werd ondersteund door een speciale dansperformance van Panama Pictures. Ook zong projectkoor Brabant delen uit het Requiem voor Auschwitz, was er poëzie en een verteltheater van René Hildesheim.
Start viering 80 jaar vrijheid in brabant
De officiële start van de viering van 80 jaar vrijheid in Brabant is op 13 september. Vooruitlopend hierop vindt al een aantal activiteiten plaats, zoals deze herdenking. Herinner en vier mee! Bekijk het programma op www.brabantherinnert.nl
Contact Statengriffie
De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.