Brabantse gedeputeerde Van Gruijthuijsen pleit voor assertievere EU-strategie

21 november 2024EconomieBevat visueel element: Foto

Europa moet niet alleen proberen bij te blijven, maar moet juist vooroplopen in cruciale technologieën om zijn concurrentiepositie te versterken. Dat is de centrale boodschap van het vandaag aangenomen advies van het Europees Comité van de Regio's (CvdR), waarvan Brabants gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen rapporteur was. Het advies reageert op de recente rapporten van Mario Draghi en Enrico Letta over de toekomst van de Europese concurrentiekracht en interne markt.

Van Gruijthuijsen: "We kunnen het ons niet langer veroorloven om alleen maar bij te blijven met grootmachten als de VS en China. Europa moet leiden in cruciale sectoren, vooral in geavanceerde technologieën en innovatie. Dit is geen luxe maar pure noodzaak voor Europa's concurrentiekracht en weerbaarheid."

Focus op excellentie

Het Europees Comité van de Regio's is het officiële adviesorgaan van de EU dat de stem van lokale en regionale overheden vertegenwoordigt in het Europese besluitvormingsproces. De Europese Commissie, de Raad van de EU en het Europees Parlement zijn verplicht het Comité te raadplegen bij het maken van wetgeving op gebieden die gevolgen hebben voor steden en regio's. Het vandaag aangenomen advies zal worden meegenomen in de beleidsvorming van de nieuwe Europese Commissie.

Rapporteur van Gruijthuijsen aan het woord bij een eerdere plenaire vergadering van het Comité van de Regio's

Waar de rapporten van Draghi en Letta belangrijke stappen in de goede richting zetten, gaat het CvdR-advies op cruciale punten verder. "De rapporten zijn nog te behoudend", stelt Van Gruijthuijsen. "Ze focussen vooral op het beschermen van wat we hebben en het inhalen van achterstanden. Maar dat is niet genoeg. We moeten juist inzetten op excellentie en vooroplopen, vooral in sectoren die in de toekomst vitaal worden. Het advies pleit daarom voor een assertievere aanpak: geen versnippering van middelen over vele sectoren, maar gerichte investeringen in strategische technologieën waar Europa wereldwijd het verschil kan maken."
Sterke innovatieve regio's zoals Noord-Brabant, Rhône-Alpes in Frankrijk en Baden-Württemberg in Duitsland laten zien hoe gericht regionaal beleid tot mondiale voorsprong kan leiden. Zo is de Brainport-regio rond Eindhoven uitgegroeid tot Europa's belangrijkste chip-cluster, terwijl Baden-Württemberg leidend is in de automobielindustrie en robotica. Deze regio's bewijzen dat grensoverschrijdende samenwerking en gerichte investeringen cruciaal zijn voor Europa's concurrentiekracht.

Op maat gesneden regionale aanpak

In het advies pleit Van Gruijthuijsen voor een gedifferentieerde regionale aanpak die recht doet aan de unieke capaciteiten van Europese regio's. "Niet alle regio's starten vanuit dezelfde economische basis. Voor opkomende regio's moet de prioriteit liggen op het bouwen van een goede economische basis van waaruit zij verder kunnen groeien. Voor regio's met gevestigde innovatie-ecosystemen, zoals Brabant met zijn hightech-sector, is het vooral nodig dat er betere toegang tot financiering is en meer regelgevende flexibiliteit om hun successen op te schalen."
"Als we effectief samenwerken en ons verenigen rond gemeenschappelijke doelen, heeft Europa de potentie om 's werelds leidende economische macht te worden", concludeert Van Gruijthuijsen. "Maar dit vereist gerichte investeringen, regelgevende wendbaarheid en een op maat gesneden regionale aanpak."

Lees ook


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.