Bijna 700.000 vrachtwagens minder op de Brabantse wegen: nieuwe subsidie voor MCA

22 november 2023Verkeer en vervoerBevat visueel element: Foto

Het Multimodaal Coördinatie- en Adviescentrum Brabant (MCA) krijgt voor de komende 3 jaar een subsidie van €705.000 van de provincie. MCA zet zich al 25 jaar lang in voor slim goederenvervoer, vooral over water en spoor als alternatief voor over de weg. Mede dankzij die inspanningen, worden jaarlijks wel 670.000 vrachtwagenritten door Brabant uitgespaard.

Het is misschien wel de belangrijkste schakel in het Brabantse goederenvervoer waar de doorsnee Brabantse inwoner nog nooit van gehoord heeft. MCA, dat staat voor Multimodaal Coördinatie- en Adviescentrum, is dé verbindende factor tussen provincie, gemeenten, bedrijfsleven en kennisinstellingen voor goederenvervoer.

De Brabantse opgaven voor het MCA zijn in de loop der jaren snel groter, complexer en belangrijker geworden. Bij de start van het MCA in 1998 werden op Brabantse terminals 50.000 containers overgeslagen op transport over water. Inmiddels is dat aantal toegenomen tot zo’n 670.000 containers per jaar. Een toename van maar liefst factor 13.

78 miljoen kilometer

Die ontwikkeling heeft een positieve impact op heel Brabant, zeker nu de filedruk toeneemt. Als al die containers niet over het water, maar over de weg werden vervoerd, had dat voor 670.000 extra ritten met een vrachtwagen gezorgd. Als je bedenkt dat een enkele reis met een vrachtwagen gemiddeld 116 kilometer bedraagt, heeft het vervoer over water dus een slordige 78 miljoen kilometers over de weg uitgespaard. Heel belangrijk voor het milieu en de bereikbaarheid van de provincie.

De exploitatiesubsidie voor MCA Brabant wordt nu dan ook met nog eens 3 jaar verlengd voor de periode van 2024 tot en met 2026. Een periode waarin het adviescentrum zich blijft inzetten voor slim goederenvervoer. Duurzaamheid, een betere bereikbaarheid en benutting van de infrastructuur door innovatie/digitalisering zijn daarbij de hoofddoelen. Net als het versterken van de samenwerking. De subsidie bedraagt in totaal €705.000.

Congres in provinciehuis

Vanwege het 25-jarig bestaan van MCA Brabant wordt op donderdag 23 november een congres gehouden in het provinciehuis. Verschillende vertegenwoordigers van gemeenten, Rijkswaterstaat en het bedrijfsleven zijn daarbij aanwezig. Ina Adema, Commissaris van de Koning in Noord-Brabant, is namens de provincie de gastvrouw van het congres.


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.