Brabantse Stimuleringsregeling Landschap leverde voor ruim 3 miljoen aan nieuw groen op in 2024
De Brabantse gemeenten, waterschappen en de provincie hebben in de eerste helft van 2024 samen €3 miljoen geïnvesteerd in biodiversiteit (De verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied.) en een betere leefbaarheid van het buitengebied. Bijna een 4e van het totaalbudget van de Stimuleringsregeling Landschap (2020-2025) is in deze periode gebruikt. Met dit geld zijn landschapselementen gecreëerd, zoals hagen, kruidenrijke akkerranden en poelen.
In het eerste halfjaar dienden particuliere grondeigenaren en agrariërs op 205 plekken in Brabant een aanvraag in. Op een van die plekken legde gedeputeerde Hagar Roijackers (Natuur, Milieu en Brabants Programma Landelijk Gebied) op donderdag 15 augustus de eerste hand aan een poel.
Van maïs naar natuurweide
Het stuk grond langs de Bosschebaan bij Sint-Michielsgestel was eerst een maïsakker. Eigenaar Michel van Rooy wilde meer natuur op zijn land en nam contact op met Groenloket Brabant. Samen met Karel Voets van Brabants Landschap maakte hij een plan. In het plan kwamen een poel, struweelranden en kruidenrijk grasland. Zo komt er meer natuur op het stuk grond.
Michel van Rooy: "Je wil iets doen voor natuur en landschap en dat wil je ook goed doen. Ik werd niet alleen met het plan geholpen, maar ook met het indienen van de subsidieaanvraag. Daardoor verliep het proces veel sneller dan ik had verwacht, en vinden insecten, vogels en amfibieën hier binnenkort al voedsel of een plek om voort te planten.”
Stimuleringsregeling Landschap
Het landschapsproject in de achtertuin van Van Rooy krijgt geld van de Stimuleringsregeling Landschap (StiLa). Deze unieke regeling bestaat alleen in Noord-Brabant. Particuliere grondeigenaren en boeren die bij willen dragen aan het landschap kunnen met hulp van Groenloket Brabant subsidie aanvragen voor het aanleggen en beheren van landschapselementen.
Gemeenten, waterschappen en de provincie willen zo zorgen voor een toekomstig Brabant met knotbomen, heggen, hagen, waterlopen en kruidenranden. Deze elementen maken het landschap mooier en bieden een thuis aan dierensoorten zoals de steenuil, de kwetsbare kamsalamander en wilde bijen.
Ruim 900 landschapsprojecten gerealiseerd
Elke euro die gemeenten en waterschappen investeren, wordt door de provincie verdubbeld. Hierdoor kan er meer groen op eigen grond worden aangelegd. In 2020 begon de Stimuleringsregeling Landschap. Deze regeling stimuleert Brabanders om meer groen aan te leggen. Sindsdien zijn er meer dan 900 landschapsprojecten in Brabant uitgevoerd. Dankzij de regeling hebben we:
- Meer dan 10.000 meter haag
- 70.000 vierkante meter bloemrijke akkerranden
- 60.000 vierkante meter hout- en bossingels
- 30 poelen
- 3.000 knotbomen (aangelegd en verzorgd)
Het resultaat mag er zijn
Gedeputeerde Hagar Roijackers zag met eigen ogen wat deze landschapsprojecten opleveren voor mens en dier. Tijdens haar 2e bezoek wandelde ze samen met veldcoördinator Ben Groenen door een hoogstamboomgaard in Den Dungen waarvoor in 2023 door de provincie een beheersubsidie is verleend. Tussen de bomen door keken ze uit over de poel bij de buren die eveneens met de Stimuleringsregeling Landschap is aangelegd.
Groenen: “Hier hebben de buren elkaar in enthousiasme aangestoken. Nadat we bij de een aan de slag gingen, vroeg de ander ook wat er bij hem mogelijk was.” De 2 buren zorgen nu samen voor een ideaal landschap voor zowel insecten en vogels als amfibieën en libellen.
Gedeputeerde Roijackers: "We willen ons kenmerkende landschap behouden en Brabanders ontzorgen. Met de inzet van de Stimuleringsregeling Landschap en de begeleiding door veldcoördinatoren doen we dat."
Nog 4 miljoen beschikbaar
Voor de periode 2020-2025 is er in totaal 12,4 miljoen beschikbaar binnen de Stimuleringsregeling Landschap.
Gedeputeerde Roijackers: "Met de ruim 4 miljoen euro die nog in de subsidiepot zit voor 2024 - 2025 hopen we nog heel wat particuliere grondeigenaren en agrariërs te stimuleren tot de aanleg van meer natuur op eigen grond."
Hulp bij aanvragen van subsidie
Brabanders kunnen voor ondersteuning terecht bij het Groenloket Brabant. Dit loket is ondergebracht bij Brabants Landschap. Medewerkers bekijken samen met geïnteresseerde agrariërs en particuliere grondeigenaren welke mogelijkheden zij op eigen grond hebben om bij te dragen aan het landschap in het buitengebied.
De Stimuleringsregeling Landschap is één van die mogelijkheden voor agrariërs en particulieren met grond buiten het erf. Een veldcoördinator uit de eigen regio geeft advies aan de keukentafel over de best passende beplanting of waterelementen. Ook adviseren zij bij het invullen van de subsidieaanvraag.
Contact Statengriffie
De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.