Het Cultuurfonds Noord-Brabant investeert ruim € 330.000 in 78 cultuur- en natuurprojecten

24 juni 2024Cultuur, erfgoed, sport en vrijetijdBevat visueel element: Foto

Het Cultuurfonds Noord-Brabant draagt in het 2e kwartaal van 2024 voor € 332.627 bij aan 78 bijzondere cultuur- en natuurprojecten in de provincie.

Elk kwartaal kunt u een financiële bijdrage aanvragen voor een project. Hoe dit werkt leest u op de website van het Cultuurfonds. Hieronder lichten we 3 bijzondere projecten toe, waarvan we onder de indruk zijn.

Draagt u soms een joggingpak?

In de mobiele theatrale installatie ‘Draagt u soms een joggingpak?’ van het zuid land stellen kinderen tussen de 9 en 12 jaar uit Breda de positie van de macht ter discussie. Ze schrijven een brief met hun dringende vragen naar een Almachtige (God, Boeddha of Allah), ouder of baas van een land. Deze brieven vormen het hart van de theatrale installatie, waarin ook de portretten van de kinderen te zien zijn. Bezoekers kijken op ontwapenende, lichte en confronterende wijze door de ogen van de kinderen naar onze wereld en haar machthebbers. Vanaf eind 2024 staat de installatie 6 weken in het Chassé Theater in Breda. Daarna reist deze verder naar verschillende plekken als bibliotheken, gemeentehuizen en kunstcentra. Ook komen alle brieven en portretten in een online databank te staan.

'Draagt u soms een joggingpak?’ krijgt € 5.000 van het Cultuurfonds Noord-Brabant.

Hotel de Wereld

De wereld staat in brand, de maatschappij polariseert. Iedereen moet kiezen: bij welke cultuur of groep u hoort, en vooral bij welke niet. Bent u voor Palestina of Israël, voor Oekraïne of Rusland, en als u zich niet uitspreekt, lijkt u onderdeel van het probleem. Deze onderwerpen wil Mies-en-Scène op laagdrempelige wijze bespreekbaar maken in ‘Hotel de Wereld’. Tijdens een avond vol documentaire-theater wordt het publiek meegenomen langs verhalen, beelden en muziek die een menselijke blik werpen op deze onderwerpen. Zodat bezoekers de wereld kunnen laten binnenkomen, maar het hotel ook vrolijk kunnen verlaten, met hoop en optimisme. De voorstelling is op 23 en 24 september 2024 te zien in Pand-P in Eindhoven.

‘Hotel de Wereld’ krijgt € 5.000 van het Cultuurfonds Noord-Brabant.

Foto op de schouw

Hoe vergaat het een buurt nadat de stad is bevrijd? Theatermakers John van der Sanden en Bregje van Ekert creëren samen met theater Het Speelhuis een kunstproject ter viering van 80 jaar vrijheid in Helmond. ‘Foto op de schouw’ is gebaseerd op het verhaal van een Engelse soldaat die Helmond hielp bevrijden en was ingekwartierd op de Steenweg 55. Met een kunstwerk op het Speelhuisplein, een theaterroute, een muziektheatervoorstelling en een lesbrief voor het voortgezet onderwijs wordt deze tijd weer tot leven gebracht. De voorstelling en de theaterroute vinden plaats in de week van 18 tot en met 25 september 2024 (na)bij het Speelhuis in Helmond.

‘Foto op de schouw' krijgt € 5.000 van het Cultuurfonds Noord-Brabant.

Over het Cultuurfonds

Het Cultuurfonds investeert elk jaar 40 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 3.500 projecten door heel Nederland, in het Caribisch deel van het koninkrijk en in Suriname. Dat doen we met de bijdrage van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij, van onze schenkers en donateurs en samen met onze partners. Het Cultuurfonds Noord-Brabant is 1 van de 12 provinciale afdelingen.


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.