Cultuurfonds Noord-Brabant investeert bijna € 240.000 in 50 cultuur en natuurprojecten

19 december 2023Cultuur, erfgoed, sport en vrijetijdBevat visueel element: Foto

Het Cultuurfonds Noord-Brabant draagt in het laatste kwartaal van 2023 voor € 239.990 bij aan 50 bijzondere cultuur- en natuurprojecten in de provincie. Enkele bijzondere projecten worden toegelicht.

Foto: Dirk van Poppel van Trackto

Elk kwartaal is het mogelijk om een financiële bijdrage aan te vragen voor een project. Hoe dit werkt, vindt u op Cultuurfonds.nl.

De Bossche Beeldenstorm

Stichting Sint Jansmuseum uit ’s-Hertogenbosch ontvangt voor de productie ‘De Bossche Beeldenstorm’ een bijdrage van € 15.000.
In deze openluchtvoorstelling is de hoofdrol weggelegd voor de Sint-Janskathedraal, die transformeert tot een monumentaal driedimensionaal projectiescherm. Dankzij video mapping ziet het publiek een verhaal over acht eeuwen Sint-Jan en haar stad. Via 3D-modellen kijken bezoekers letterlijk door de muur heen, waarbij de binnenkant van de kathedraal op de muur wordt geprojecteerd. Tegelijk dient dit als metafoor van de (geestelijke) binnen- en buitenwereld van de mens. De voorstelling zal volgend jaar meerdere avonden te zien zijn.

De Muziekfabriek

Stichting Projecten Muziek Dongen kan voor haar familievoorstelling ‘De Muziekfabriek’ rekenen op een bijdrage van € 2.000.
De familievoorstelling is speciaal ontwikkeld om kinderen van 6 tot en met 10 jaar te enthousiasmeren voor (harmonie)muziek en het jeugdorkest van Koninklijke Muziekvereniging Dongen. Met zang, dans, toneel, zangeressen en een kinderkoor wordt het verhaal verteld over ‘De Muziekfabriek’ en de Mega Magische Muziek Machine. Dongense basisschoolleerlingen uit groep 5, 6 en 7 nemen als ‘De Muziekbende’ deel aan de voorstelling en volgen ter voorbereiding vijftien muzieklessen. De productie is door de jeugdleden van het orkest verzonnen en wordt door hen geregisseerd. De uitvoering is op 7 januari 2024 te zien in de Cammeleur te Dongen.

Kruissstraat original activiteiten

Sociaal ontwerper Maaike van Zijl uit Eindhoven ontvangt voor haar project ‘Kruisstraat original activiteiten’ € 10.000.
Het Buurtcultuurproject draagt met vormgeving en verbeeldingskracht bij aan verbinding en positieve beeldvorming in de buurt. Oud-Woensel is een kwetsbare buurt met veel drugsoverlast en problemen met dak- en thuislozen. In samenwerking met gemeente, CKE, scholen en maatschappelijke organisaties wordt onder de naam ‘Kruisstraat original’ gewerkt aan creatieve impulsen met en voor de buurt. Zo gaan kinderen aan de slag met het maken van tassen en servies voor eigen buurt-merchandise en worden er workshops georganiseerd voor het vormgeven van een eigen festival en het inrichten van Wonder Windows (etalages met fantasierijke taferelen). Daarnaast gaat er enkele weken een Hop-on Hop-off bus in de buurt rondrijden, waarmee bewoners en bezoekers de buurt op een positieve manier leren kennen.

Bekijk de volledige lijst met toekenningen uit de 4e ronde (pdf, 494 kB).

Over het Cultuurfonds

Het Cultuurfonds investeert elk jaar ruim € 35 miljoen in cultuur en natuur. Het Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de 12 provinciale afdelingen.

Bestanden

Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.