Cultuurfonds Noord-Brabant investeert in 40 cultuurprojecten met ruim € 240.000

3 januari 2023Cultuur, erfgoed, sport en vrijetijdBevat visueel element: Foto

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant heeft in het laatste kwartaal van 2022 voor € 240.047 bijgedragen aan 40 bijzondere cultuurprojecten in de provincie.

Het is elk kwartaal mogelijk om een financiële bijdrage aan te vragen voor een project. De criteria waar een aanvraag aan moet voldoen, zijn te vinden op de website van het Cultuurfonds. Hieronder lichten we enkele opvallende projecten toe, waar het bestuur deze keer van onder de indruk is.

De Schepper

Stichting Demodokos uit ‘s-Hertogenbosch kan voor haar stadsopera ‘De Schepper’ rekenen op € 15.000. Demokodos - met als intendant/kwartiermaker Marc Versteeg - produceert tweejaarlijks een nieuw gecomponeerde stadsopera. Een opera die actuele thema’s verbeeldt, die aansluit bij wat er leeft in de samenleving, verschillende sociaal-culturele groepen bijeen brengt en geschikt is voor uitvoering in andere steden.
Voor ‘De Schepper’ gaat Demodokos de samenwerking aan met toneelschrijver Xandra Knebel, componist Monique Krüs en regisseur Vincent van den Elshout.De première is voorzien op 1 november 2023 tijdens het festival November Music en gekoppeld aan de opening van het nieuwe Theater aan de Parade in ’s-Hertogenbosch.

Lange tafels der ontmoeting

Stichting Vrienden van Poehaa organiseert ‘Het Hart van Veghel, Lange tafels der ontmoeting’. In dit jaarprogramma draait het om laagdrempelige ontmoetingen en een kleinschalig wijkfestival op diverse plekken in het centrum van Veghel. Aanleiding voor het project is de veranderende samenstelling van de buurt; de laatste jaren is het aantal arbeidsmigranten en vluchtelingen toegenomen evenals de nieuwbouw. Een bonte stoet van muzikanten, circusartiesten en voertuigen trekt door het centrum en zorgt voor een creatief programma en ontmoeting. Samen met bewoners wordt naar een bruisend wijkfestival toegewerkt, dat op 15 juli 2023 plaatsvindt. Het Cultuurfonds investeert € 7.500 in dit programma.

deVloerop

Stichting deDansPunt uit Tilburg ontvangt € 6.000 voor het dansfestival ‘deVloerop’;
een dag vol amateurdans in de openlucht met gezellige zitjes en foodtrucks in de Tilburgse Muzentuin. Op 21 mei 2023 zijn hier verschillende presentaties en demonstraties te zien, maar bezoekers kunnen zelf ook actief de dansvloer op. Er wordt een divers palet aan dans geboden voor alle leeftijden, stijlen en niveaus: van salsa tot moderne dans, van stijldans tot hiphop. Bezoekers worden verleid om kennis te maken met nieuwe dansvormen, zodat hun danswereld wordt verrijkt.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Dat doen we met schenkers en makers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers. En met de bijdrages van de VriendenLoterij, Nederlandse Loterij en van al onze donateurs. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de twaalf provinciale afdelingen.


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.