Cultuurfonds Noord-Brabant investeert met € 445.000 in 77 cultuur en natuurprojecten

27 juni 2023Cultuur, erfgoed, sport en vrijetijdBevat visueel element: Foto

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant draagt in het 2e kwartaal van 2023 voor € 444.982 bij aan 77 bijzondere cultuur- en natuurprojecten in de provincie.

Foto: Warren van Hoof

Elk kwartaal is het mogelijk om een financiële bijdrage aan te vragen voor een project. De criteria waar een aanvraag aan moet voldoen, vind je op de website van het Cultuurfonds. Hieronder lichten we enkele bijzondere projecten toe, waarvan ons bestuur onder de indruk is. De volledige lijst met toekenningen uit de eerste ronde is in de bijlage toegevoegd.

Over Stilte Gesproken

Stichting Soundtreks uit ’s-Hertogenbosch kan voor haar podcastserie ‘Over Stilte Gesproken’ rekenen op € 12.500. De podcast gaat over het fenomeen stilte en wordt gemaakt door Marieke van de Ven en Joost van Pagée (audiocollectief Horens). Voor de zes afleveringen in deze serie werkt het duo samen met wetenschappers, theatermakers, beeldend kunstenaars, filosofen, zenleraren en communicatiedeskundigen. De makers willen de stilte hoorbaar maken; de luisteraars meenemen naar de stilte. Over de stilte praten, maar vooral ook de stilte verklanken en ervaren. De pilot van de podcastserie verschijnt dit najaar, de rest van de serie volgt in 2024.

Lithse Legendes

Atelier Alex uit Deursen-Dennenburg ontvangt voor het project Lithse Legendes een bijdrage van € 1.830. Beeldend kunstenaar Alex van der Heijden zet de snoek in het wapen van Lith in als bron van inspiratie. Via de Buurttafel, een ontmoetingsplek waar bewoners van Lith samenkomen voor een praatje en een kop koffie, worden verhalen opgehaald over de lokaal befaamde snoek Moira. Alle verhalenvertellers worden geportretteerd door fotograaf Rob Pluijm. De verhalen en foto’s hangen vanaf augustus op een doek in het centrum van Lith. Via de QR-code op het doek zijn de verhalen te beluisteren.

Visioenen

Stichting Volgspot kan voor haar muzikale composities bij de expositie ‘Aan de rand van de hemel: Visioenen’ rekenen op € 3.000. Museum Krona in Uden, voorheen Museum voor Religieuze Kunst, viert het 50-jarig bestaan met drie jubileumexposities, waaronder ‘Aan de rand van de hemel: Visioenen’. Deze tentoonstelling is geïnspireerd op de heilige Birgitta van Zweden, zij heeft de kloosterorde van birgittijnen en birgittinessen gesticht. De getuigenissen in handschriften en illustraties van Birgitta en andere vermaarde middeleeuwse visionairen als Hildegard van Bingen en Jeanne d’Arc worden verbonden met hedendaagse kunst van onder anderen Schiaparelli en Emma Talbot. Stichting Volgspot gaat bij deze kunstwerken nieuwe muzikale werken componeren en arrangeren voor de audiotour. Tijdens de opening van de tentoonstelling in november dit jaar worden de composities live uitgevoerd.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds investeert elk jaar ruim 35 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 3.500 projecten door heel Nederland en het Caribisch deel van ons koninkrijk. Dat doen we met de bijdrage van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij en samen met onze donateurs, schenkers en partners. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de 12 provinciale afdelingen.


Bestanden

Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.