Cultuurprijs uitgereikt aan het Storioni Trio

24 mei 2024Cultuur, erfgoed, sport en vrijetijdBevat visueel element: Video

Het Storioni Trio heeft donderdagavond de Cultuurprijs ter waarde van € 10.000 ontvangen uit handen van Ina Adema, commissaris van de Koning en voorzitter van het Cultuurfonds Noord-Brabant. De uitreiking vond plaats tijdens het concert Meesters van de Kamermuziek in het Muziekgebouw Eindhoven. De muziekuitvoering was een van de hoogtepunten van het Storioni Festival, dat onder artistieke leiding staat van het trio.

Downloads

Bart van de Roer (piano), Wouter Vossen (viool) en Marc Vossen (cello) worden geroemd vanwege de magie die ze als trio weten op te roepen. ‘Met organisch samenspel, bezieling en positiviteit. Vanuit die gezamenlijke grondtoon slaat het trio constant nieuwe wegen in. Met verrijkende vertelvormen, spannende samenwerkingen en laagdrempelige locatievoorstellingen. Zo weten de Storioni’s al bijna 30 jaar niet alleen zichzelf telkens her uit te vinden, maar ook de brug te slaan naar nieuwe generaties’, aldus juryvoorzitter Maarten Hartveldt.

Over het Storioni Trio

Het Storioni Trio bestormt sinds 1995 de muziekpodia in binnen- en buitenland en wordt gezien als een van de meest toonaangevende pianotrio’s ter wereld. Het trio ontleent zijn naam aan de viool bespeeld door Wouter Vossen, gemaakt door Laurentius Storioni in 1794. Het repertoire van de Storioni’s is breed: van klassiek tot hedendaags werk, van Haydn tot Aho.

De muzikanten hebben een doel dat verder gaat dan alleen de muziek; ze willen een verhaal vertellen en met muziek kloven overbruggen. Het sociale aspect van de muziekbeleving wordt door het Storioni Trio dan ook als essentieel gezien. Alles waar het trio voor staat, keert terug in hun jaarlijkse kamermuziekfestival. Daar staan de schijnwerpers op jong muzikaal talent en wordt de concertzaal verlaten om muziek te maken op onverwachte plekken in Eindhoven. Ook organiseren de mannen van Storioni samen met maatschappelijke organisaties optredens voor de kwetsbaren. Zo brengen zij klassieke muziek van het hoogste niveau heel dicht bij de mensen.

Over de Cultuurprijs Cultuurfonds Noord-Brabant

Het Cultuurfonds Noord-Brabant reikt ieder jaar de Cultuurprijs uit voor bijzondere prestaties en verdiensten voor de cultuur en/of natuur in Noord-Brabant. Autonoom kunstenaarschap, kwaliteit, artistieke onafhankelijkheid en de bijdrage aan de ontwikkeling van de cultuur en/of natuur in Noord-Brabant zijn hierbij de belangrijkste criteria. De prijs is in voorgaande jaren onder meer uitgereikt aan Pia Meuthen, Frank Lammers, Eric Vloeimans, Paul van Kemenade, De Stilte, Gummbah en Frank Meijer. Aan de Cultuurprijs is een bedrag van € 10.000 en een kunstwerk verbonden.

Over het kunstwerk

Fransje Gimbrère maakte speciaal voor het Storioni Trio ‘Het instrument van verbinding’. Voor dit kunstwerk gebruikte ze elementen uit één van haar installaties, 'Crafted Columns’. Met enkel natuurlijke materialen en door verschillende ambachten te combineren, weet zij de kracht van muziek en dat van het trio te symboliseren, namelijk ‘verbinding’. De driehoekige lijst, waarvan de drie zijden verbonden zijn door middel van een ambachtelijke knooptechniek, symboliseert het trio dat verbinding weet te creëren met hun samenspel in alle lagen van de samenleving.

Het Cultuurfonds

Het Cultuurfonds investeert elk jaar € 40 miljoen in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 3.500 projecten door heel Nederland, in het Caribisch deel van het koninkrijk en in Suriname. Het Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de 12 provinciale afdelingen.


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.

Direct naar