Designprijs Cultuurfonds voor Manon van Hoeckel

17 juni 2023Cultuur, erfgoed, sport en vrijetijdBevat visueel element: Video

Sociaal ontwerper Manon van Hoeckel ontving vandaag de Designprijs 2023 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. "In haar wereld draait alles om verbinding. Niet als hol containerbegrip, maar als diepgewortelde levensovertuiging en inspiratie. Juist dit verantwoordelijkheidsbesef naar de medemens maakt haar social design zo onderscheidend en sterk", aldus de jury.

Downloads

Ina Adema, commissaris van de Koning en voorzitter van het Cultuurfonds Noord-Brabant, reikte de Designprijs aan Manon van Hoeckel uit in Design Museum Den Bosch. Voor Van Hoeckel betekent de erkenning veel: “Ik was zeer verrast met de toekenning van de Designprijs. Social design wordt nog niet door de massa omarmd, dat maakt voor mij deze prijs extra bijzonder. Hopelijk draagt het bij aan een grotere bekendheid van dit mooie vakgebied, waarin ontwerp wordt ingezet om maatschappelijke verandering teweeg te brengen.”
Na de uitreiking werd de presentatie geopend in het Collab, die speciaal voor de Designprijs 2023 is samengesteld. Werk van Van Hoeckel is hier samen met werk van Boey Wang en Shahar Livne – de andere 2 genomineerden – te zien van 17 juni tot en met 3 september 2023.

Manon van Hoeckel

Geboren en getogen in Diessen en afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven werkt Manon van Hoeckel (1990) vanuit haar studio in Rotterdam aan social design. Haar vondsten zijn even briljant als betekenisvol. Met kleuren en patronen in sop heeft zij het glazenwassen in zorginstellingen omgetoverd tot een wekelijks geluksmoment voor medewerkers en bewoners. En voor asielzoekers richtte zij een officieuze ambassade op, vooral om te laten zien wat deze mensen voor Nederland kunnen betekenen. Tekenend voor Manon is haar aanpak om het incidentele vervolgens structureel te maken. Voor de zorginstellingen maakte zij afspraken met professionele glazenwasbedrijven en voor de asielzoekers bedacht zij een manier om toch wat geld te verdienen. Zo weet zij met haar ontwerpen blijvende vooruitgang te bereiken.

Designprijs Noord-Brabant

De Designprijs wordt iedere 2 jaar toegekend, beurtelings aan een gearriveerd ontwerper (in 2017 aan Piet Hein Eek en 2021 aan Bart Hess) en aan een aankomend talent (in 2019 aan Simone Post). De prijs bestaat uit een wisseltrofee: een zwaard dat ontworpen is door kunstenaar Ted Noten. Het zwaard staat symbool voor het 'design gilde', waartoe Van Hoeckel is geridderd. Daarnaast ontving de social designer een speciaal voor haar door Noten vervaardigd medaillon in de vorm van een hart. Aan de prijs is een bedrag van € 10.000 verbonden. De jury bestond dit jaar uit Jannetje in ’t Veld, Berry Eggen, Bao Yao Fei, Simone Post en Maarten Hartveldt.

Cultuurfonds

Prins Bernhard Cultuurfonds investeert elk jaar ruim € 35 miljoen euro in cultuur en natuur. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de 12 provinciale afdelingen.


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.