€123 miljoen beschikbaar om personeelstekort in techniek en ICT aan te pakken

15 juni 2023EconomieBevat visueel element: Foto

Het kabinet heeft aangekondigd dat het 123 miljoen toewijst voor de aanpak van het personeelstekort in de techniek en ICT. Dit geld is afkomstig uit het Nationaal Groeifonds en maakt deel uit van het Actieplan Groene en Digitale banen.

Foto: Arenda Oomen Fotografie

Waarom een betere aansluiting nodig is

Het doel van deze investering is om de samenwerking tussen het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven te verbeteren. Voor de Nederlandse economie is het beroepsonderwijs belangrijk als het gaat om groei- en concurrentievermogen. Sinds 2010 investeert Nederland daarom in publiek-private samenwerkingsverbanden om de aansluiting tussen beroepsonderwijs en het bedrijfsleven te versterken. Waarom is er een betere aansluiting nodig? Dat heeft te maken met deze 3 punten:

  • Mensen kunnen zich een leven lang blijven ontwikkelen
  • Innovaties in het bedrijfsleven worden gestimuleerd
  • Het productiviteitsniveau van mkb’ers gaat omhoog

Digital Industry Boost in Brabant

Dankzij de bijdrage uit het Nationaal Groeifonds kunnen bestaande publiek-private samenwerkingen worden uitgebreid. In Brabant werkt het consortium ‘Digital Industry Boost’ aan een impuls op digitaliseren. Daar wordt de bestaande samenwerking tussen mkb-bedrijven uit de maakindustrie en het onderwijs uitgebreid.

Samenwerkingsverbanden worden opgeschaald door bijdrage

Deze Rijksbijdrage zorgt ervoor dat publiek-private samenwerkingen in 15 samenwerkingsverbanden door investeringen verder worden opgeschaald. Hierdoor kunnen meer scholieren, werkenden en werkzoekenden worden opgeleid voor een baan in techniek of ICT!


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.