Europa wil drukte spreiden in Brabantse natuurgebieden

24 april 2023EconomieBevat visueel element: Foto

Het Europese subsidieprogramma Interreg investeert € 3,6 miljoen om de druk door recreanten in natuurgebieden te spreiden. VisitBrabant is leider in dit project en werkt samen met Nationale Parken, kennisinstellingen en regio’s uit 4 landen. Met een gezamenlijke inleg van € 2,4 miljoen van alle partners wordt in totaal € 6 miljoen geïnvesteerd.

Veel mensen hebben de natuur dichtbij huis herontdekt en steeds meer mensen bezoeken natuurgebieden. Deze drukte brengt schade aan de natuur, vermindert de beleving van de bezoeker en zorgt voor overlast voor lokale bewoners. Onder leiding van VisitBrabant Routebureau werken Nationale parken, kennisinstellingen en regio’s uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland samen om de recreatiedruk beter te spreiden.

Duurzame toerisme voor lange termijn

Van de totale investering gaat ongeveer € 1 miljoen naar Brabantse projecten. Samen met terreinbeheerders, gemeenten en Van Gogh National Park werkt VisitBrabant aan diverse projecten voor duurzaam toerisme op de lange termijn. Zo wordt gekeken of wandelen over boerenerven voor de boer financieel mogelijk kan worden gemaakt. En omdat bezoekers hun wandelroute door de natuur vaak vanaf hetzelfde vertrekpunt beginnen, met volle parkeerterreinen en veel zwerfafval als gevolg, worden alle startpunten met bijbehorende voorzieningen in kaart gebracht. Ook wordt gemeten of genomen maatregelen effect hebben. VisitBrabant monitort het gebruik van routes en de drukte in bepaalde natuurgebieden op bepaalde momenten. Deze informatie kan van pas komen in de afweging routes te verleggen of op te waarderen. Met oog op een gezonde leefomgeving en een eersteklas landschap, zet VisitBrabant ook in op een gezamenlijke reclame. Goede informatie draagt dit bij aan welk type toerist een bestemming bezoekt en wat die bezoekers onderneemt tijdens zijn verblijf.

Kleinschalig en lokaal aanbod

Bezoekers en inwoners hebben belangstelling voor kleinschaliger en lokaal aanbod. Brabant heeft juist op die punten ook veel te bieden, samen met de grotere trekpleisters. VisitBrabant zet in op spreiding van bezoekers. Een vrijetijdsaanbod door het hele jaar en dichtbij, routes, het stimuleren van fietsen, toegankelijkheid voor iedereen en duurzaam aanbod maken duurzaam toerisme mogelijk.


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.