Forugh Karimi schrijft Brabants Boek Present 2023

6 mei 2023Cultuur, erfgoed, sport en vrijetijdBevat visueel element: Foto

In een sfeervolle videoboodschap werd vandaag bekendgemaakt dat Forugh Karimi de schrijver is van de jubileumeditie van het Brabants Boek Present. Wie van 2 tot en met 10 september minimaal € 15 besteedt in een van de deelnemende Brabantse boekhandels, krijgt de novelle Nargis cadeau.

Het literaire geschenk is een initiatief van Tilt en het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant.

Forugh Karimi

Forugh Karimi (Kabul, 1971) is een Afghaans-Nederlandse schrijfster. Op haar 19e won Karimi in Kabul een schrijfwedstrijd. Na haar vlucht uit Afghanistan op 25-jarige leeftijd, pakte ze in Amsterdam meteen haar studie geneeskunde weer op; inmiddels werkt ze al vele jaren als psychiater en psychotherapeut in haar eigen praktijk in ’s-Hertogenbosch. Haar vorig jaar verschenen debuutroman De Moeders van Mahipar is zeer goed ontvangen door de pers.

Over het boek

Nargis is een intiem verhaal over actuele thema’s. Forugh schrijft over de 17-jarige Nargis, die geboren is in een AZC en opgroeit in een warm en liefdevol gezin in Nederland. Ze is druk met haar examenjaar op het gymnasium, maar vooral met het feit dat haar familie door een incident uit elkaar gevallen is. 
Haar broer Omíd zit vast, haar zus Niloufár beschadigt zichzelf. Haar moeder zit wezenloos op de bank naar de Afghaanse televisie te kijken en haar vader zit avond aan avond stiekem wodka te drinken in de schuur. Maar dan stelt haar broer aan Nargis een vraag die alles op scherp zet en is het aan haar om te ontrafelen wat en waar het precies mis is gegaan – en het gezin weer bij elkaar te brengen.

‘Bij het lezen van haar novelle voel je wat de personages voelen. Soms beschrijft ze dat poëtisch en liefdevol, dan weer ruw en meedogenloos, maar als lezer ga je er helemaal in mee,’ aldus de selectiecommissie Brabants Boek Present 2023.

Brabants Boek Present

Sinds 2019 krijgt elk jaar een Brabantse literaire topauteur de opdracht een novelle te schrijven. Het Brabants Boek Present wordt in de eerste week van september cadeau gedaan aan de bezoekers van boekhandels in Noord-Brabant. Inmiddels hebben bijna alle boekhandels in de provincie zich bij het initiatief aangesloten.

Dit jaar wordt het Brabants Boek Present voor de vijfde keer uitgebracht, waarmee we het eerste lustrum vieren. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en literair productiehuis Tilt bouwen met dit present verder aan een literaire traditie in de provincie. Voor deze lustrumeditie wordt de novelle uitgegeven in samenwerking met Meridiaan Uitgevers te Amsterdam.


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.