Geef groen de ruimte: meld je aan voor de Steenbreektrofee

17 januari 2024Natuur en landschapBevat visueel element: Foto

Jaarlijks wordt de Steenbreektrofee uitgereikt aan een duurzaam, innovatief project, dat een bijdrage levert aan biodiversiteit (De verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied.), klimaat én leefomgeving. Ook dit jaar doet Stichting Steenbreek weer een oproep om creatieve groenprojecten te delen. Vanaf 1 februari kunnen groene initiatieven aangemeld worden.

In Brabant zijn talloze mooie voorbeelden van projecten waarbij straten, buurten of wijken worden vergroend. Al deze projecten een positieve bijdrage aan de natuur in onze provincie. Gedeputeerde Hagar Roijackers (Natuur, Milieu en Brabants Programma Landelijk Gebied): ‘Ook onze provincie kan profiteren van meer groen. Het zou daarom heel mooi zijn als Brabant dit jaar vertegenwoordigd is met mooie duurzame, innovatieve groene projecten. Daarom roep ik Brabanders en Brabantse organisaties graag op om mee te doen en hun inspirerende projecten te delen.’

Wie kunnen er meedoen?

Iedereen met een groen initiatief dat uitgevoerd wordt of is kan meedoen. Dat kan een gemeente zijn, maar ook een buurtvereniging, wijkorganisatie, corporatie, inwoner of ondernemer. De samenwerking tussen diverse partijen (inwoners, verenigingen, overheden en/of bedrijven) staat centraal. Alleen gemeenten die zich hebben aangesloten bij Stichting Steenbreek kunnen meedoen (zie kaart).

Aanmelden kan vanaf 1 februari

Op de website van Stichting Steenbreek vind je meer informatie over de verkiezing. Hier staan ook inspirerende voorbeelden van winnaars van voorgaande jaren. Inschrijven is vanaf donderdag 1 februari 2024 mogelijk via:

Aanmelden voor de Steenbreektrofee kan tot maandag 20 mei.

Prijsuitreiking

Tijdens de Nationale Groendag in oktober vindt de prijsuitreiking plaats. De winnaar ontvangt een trofee en krijgt een uitgebreid adviesrapport van de vakjury met tips om het project toekomstbestendig te maken. Bovendien komt er een uitgebreid artikel in Vakblad Groen.

Geld beschikbaar voor natuur- en waterprojecten

Natuurverenigingen, stichtingen en zzp'ers kunnen via het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds geld aanvragen voor buurtgerichte natuur- en waterprojecten in Noord-Brabant. Het gaat om kleinschalige natuur- en waterprojecten die samen met bewoners worden gerealiseerd en die positieve effecten hebben op het klimaat, het waterbewustzijn, educatie en een gezonde, duurzame leefomgeving. Voor meer informatie zie: het loket

Over Stichting Steenbreek

Stichting Steenbreek wil de trend van het verstenen stoppen en de leefomgeving in Nederland zoveel mogelijk duurzaam vergroenen. De provincie steunt deze ambitie en is daarom ambassadeur en partner van de stichting.


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.

Direct naar