Brabant lanceert grootste kloosterroutenetwerk van de Benelux

20 mei 2025Cultuur, erfgoed, sport en vrijetijdBevat visueel element: Video

Brabanders en bezoekers kunnen vanaf nu het Brabantse kloosterleven ook op de fiets ontdekken. Met de lancering van 25 nieuwe fietsroutes, goed voor meer dan 700 kilometer aan bewegwijzerde paden langs 50 kloosters en 500 kapellen door de hele provincie, breidt het Brabants Kloosterpad fors uit. Hiermee biedt Brabant het grootste aanbod aan fiets- en wandelroutes binnen het thema kloosterleven in de Benelux en laat zien hoe eeuwenoude kloosterwaarden als stilte, eenvoud en aandacht opnieuw betekenis krijgen in het Brabant van nu.

Downloads

Sinds 2021 kunnen wandelaars het Brabants erfgoed al ontdekken via het Brabants Kloosterpad, ruim 330 kilometer etappewandelingen en rondwandelingen langs tientallen kloosters en abdijen.

Lancering fietsroutes

In de kloostertuin Hof van lof ontving gedeputeerde Bas Maes (cultuur, erfgoed, sport & vrijetijd) afgelopen week het eerste exemplaar van het kloosterfietsboekje. Deze bundel bevat de 25 nieuwe kloosterfietsroutes. In samenwerking met de Vereniging Samenwerkende Kloosters in Nederland laat Brabant Partners samen met de provincie Noord-Brabant zien hoe eeuwenoude kloosterwaarden als stilte, eenvoud en aandacht vandaag de dag opnieuw betekenis krijgen.

Bas Maes: “Met de nieuwe fietsroutes zetten we ons Brabantse kloostererfgoed letterlijk in beweging. Niet alleen te voet, maar ook op de fiets kan nu iedereen het verhaal van onze kloosters beleven. Zo combineren we cultuur met een gezonde dosis beweging, en we maken bijzondere plekken bereikbaar voor iedereen. Dit is precies waar we als provincie voor staan: zoveel mogelijk mensen laten genieten van ons cultureel erfgoed. Een dikke pluim voor alle partners en vrijwilligers die dit hebben gerealiseerd!”

Bekende en onbekende parels

De kloosterfietsroutes bestaan uit 11 etappes, elk tussen de 60 en 70 kilometer lang. Ook zijn er 14 kortere fietsroutes, van 40 tot 50 kilometer. De etappes en routes voeren door bekende steden als 's-Hertogenbosch, Roosendaal en Eindhoven, maar ook langs verborgen parels zoals de Maashorst, natuurgebied Malpie en vestingstadjes als Megen en Ravenstein. Onderweg kunnen fietsers genieten van ambachtelijke kloosterproducten.

Betekenisvolle kloosterverhalen

Kloosterlingen vormen de bron van eeuwenoude kloosterwaarden zoals stilte, eenvoud, zelfvoorzienend leven en zorg voor de aarde en de medemens. De kloosterfietsroutes nodigen bezoekers uit om deze wereld van verstilling en bezinning in de Brabantse natuur te ontdekken.

Praktisch

De etappes en fietsrondes lopen via het fietsknooppuntennetwerk van Brabant. Fietsers volgen de wit-groene bewegwijzering van knooppunt naar knooppunt. De bordjes staan op palen langs de route. Alle routes zijn gebundeld in een boekje en online beschikbaar via VisitBrabant. In sommige kloosters kun je overnachten. Ook zijn er kloosterwinkels met ambachtelijke kloosterproducten.


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.