Jadi Peperzak wint Conservatorium Talent Award 2024

22 april 2024Cultuur, erfgoed, sport en vrijetijdBevat visueel element: Foto

De beste studenten van 8 Nederlandse conservatoria streden zaterdag 20 april in de Azijnfabriek in ’s-Hertogenbosch om de felbegeerde Conservatorium Talent Award 2024 en de Mingus-prijs voor beste compositie. Nieuw element dit jaar was de Ruud Bos Challenge voor het beste arrangement, dat aan nog meer muzikaal talent een springplank biedt. De gitarist Jadi Peperzak van Codarts Rotterdam liet de andere finalisten achter zich. De Mingus-prijs was voor Dimitris Karkoulias van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Chris Muller won de Ruud Bos Challenge.

De finalisten werden beoordeeld op instrumentbeheersing, compositiebehandeling, samenspel, onderscheidingskracht en presentatie. De jury, bestaande uit Aad van Nieuwkerk, Esther van Hees, Mischa Andriessen, Martyna van Nieuwland, Damiano Pascarelli, Pieter Hunfeld en Jan Menu, roemde Jadi Peperzak vanwege de enorme hoeveelheid muzikale, fysieke en aanstekelijke energie die hij op het podium liet zien. Juryvoorzitter Aad van Nieuwkerk: “Jadi Peperzak is in vele opzichten nu al een volgroeide muzikant. Hij weet optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die de gitaar biedt.”

Naast de Conservatorium Talent Award won Peperzak ook € 5.000, een bedrag dat beschikbaar is gesteld door het Cultuurfonds Noord-Brabant, bijvoorbeeld te besteden aan een verdere studie of het opnemen van een debuutalbum. Daarnaast treedt Jadi Peperzak op zaterdag 18 mei op tijdens Jazz in Duketown.

Ruud Bos Challenge

Chris Muller won met het arrangement voor ‘Specter Shiitake’ van finalist Abel Ton de Ruud Bos Challenge. Deze nieuwe prijs is opgedragen aan de in 2023 overleden bekende componist, pianist en arrangeur Ruud Bos. Acht talentvolle arrangeurs hadden voor de Challenge elk een compositie van een CTA-finalist gearrangeerd voor een big band opstelling. Tijdens de finale-avond werden deze bewerkte composities uitgevoerd door de finalisten en het Paradox Jazz Orchestra onder leiding van Jasper Staps, die ook de coaching van de arrangeurs voor zijn rekening nam. De jury: “Het arrangement zorgde ervoor dat de aandacht van de luisteraar van het begin tot het einde werd vastgehouden. De nieuwe bewerking voegde extra dimensie toe aan het origineel.“

Chris Muller gaat als prijs voor zowel het Paradox Jazz Orchestra als het Metropole Orkest 2 (betaalde) werken arrangeren voor het seizoen 2024/2025.

Compositieprijs

De Mingus-prijs werd uitgereikt aan het talent dat de jury het meest imponeerde met zijn compositie. Deze prijs was voor Dimitris Karkoulias voor het nummer ‘A Little Something’. De jury: “Het nummer had een harmonische, knap opgebouwde structuur, waarbij Karkoulias met zijn dynamische contrasten uit zijn comfortzone durfde te stappen."

Karkoulias won naast de titel nog € 1.000. Deze prijs wordt mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het Mingus-fonds, een CultuurFonds op Naam voor jazz en geïmproviseerde muziek.

Conservatorium Talent Award (CTA)

De Conservatorium Talent Award biedt letterlijk en figuurlijk een podium aan afstuderende jazzmuzikanten. Deze prestigieuze prijs was dit jaar voor de 13e keer onderdeel van Jazz in Duketown en wordt ondersteund door het Cultuurfonds Noord-Brabant. Eerdere winnaars van CTA zijn onder meer Joop de Graaf, Bram van de Glind, Gijs Idema en Sanne Rambags.

Jazz in Duketown

Jazz in Duketown is het grootste gratis te bezoeken Jazzfestival van Nederland en richt zich op alle facetten van jazz. De 50e editie vindt plaats tijdens het Pinksterweekend van 17 t/m 19 mei 2024. Jazz in Duketown wordt mogelijk gemaakt door vele vrijwilligers en lokale, regionale en landelijke sponsoren en de gemeente 's-Hertogenbosch.

Het Cultuurfonds

Het Cultuurfonds investeert elk jaar € 40 miljoen in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 3.500 projecten door heel Nederland, in het Caribisch deel van het koninkrijk en in Suriname. Het Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de 12 provinciale afdelingen.

Beeld door Wim Boelsma van Artishoot fotografie


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.