Jeugd Olympiade Schaken 2023 in Eindhoven

20 april 2023Cultuur, erfgoed, sport en vrijetijdBevat visueel element: Foto

De Jeugd Olympiade Schaken wordt van 12 t/m 19 augustus 2023 in Eindhoven georganiseerd. Honderden jeugdschakers uit de hele wereld zullen in de zomer op de High Tech Campus hun krachten meten op het schaakbord.

De landenteams bestaan uit jongens en meisjes in de leeftijd tot en met 16 jaar. Naast de Olympiade zullen 10 van de mondiaal sterkste jeugdschaaksters elkaar in een kroongroep bestrijden. Het is niet toevallig dat de wereldschaakbond (FIDE) dit evenement in 2023 aan Nederland heeft toegewezen. De Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) bestaat dit jaar namelijk 150 jaar en dat wordt een jaar lang gevierd met allerlei activiteiten. De KNSB is de oudste nationale schaakbond ter wereld, maar schaken is zeker ook onder de jeugd heel populair en daarom stond het naar Nederland halen van de Jeugd Olympiade hoog op het jubileumverlanglijstje.

Jubileumjaar

De voorzitter van de KNSB, Bianca de Jong-Muhren, reageerde enthousiast op de toewijzing: “Ontzettend mooi dat we in ons jubileumjaar als oudste schaakbond van de wereld een internationaal jeugdkampioenschap naar Nederland hebben weten te halen, met als bonus een nieuw internationaal meisjes toptoernooi. We gaan er een onvergetelijk event van maken! Vele partijen hebben het mogelijk gemaakt dat er deze zomer geschaakt kan worden in Eindhoven. Graag bedanken we het ministerie van VWS, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Eindhoven, BrabantSport, de High Tech Campus, ASML, Van der Valk Eindhoven en Thinc ahead voor hun support.”

Maes van Lanschot (wethouder van Sport Eindhoven): “Als stad vinden we het geweldig dat de Jeugd Olympiade Schaken naar Eindhoven komt. Een week lang zullen kinderen elkaar ontmoeten en op het schaakbord uitdagen. Dat is een waardevolle ervaring voor iedereen. Daarnaast past schaken bij onze Brainportregio. Op de ‘slimste vierkante kilometer’ van de wereld, onze High Tech Campus, zullen we alle jonge schakers graag welkom heten.”

Stijn Smeulders (gedeputeerde Cultuur, Erfgoed, Sport en Vrijetijd van de Provincie Noord-Brabant): “Op nadrukkelijk verzoek van Provinciale Staten hebben we een uitzondering gemaakt in ons sportbeleid, waardoor de provincie Noord-Brabant dit internationale jeugdschaaktoernooi toch kan ondersteunen. En daar is het provinciebestuur blij mee, want dit sportevenement past bij onze ambitie om Brabant voor zoveel mogelijk mensen een fijne en leuke plek te laten zijn. Om te wonen, werken en te recreëren.”

Innovatieregio

Michel Reinders (directeur-bestuurder bij BrabantSport) voegt toe: “Dit internationale toernooi past bij onze innovatieregio om talenten naar Brabant te halen. Met de Jeugd Olympiade Schaken in Eindhoven geven we de slimste talenten de kans om te schitteren op het hoogste schaakpodium.”

Niels Cannegieter (organisatie- en evenementenbureau Thinc ahead): “Vooruitdenken zit niet alleen in ons DNA, maar ook in onze naam. Met andere woorden een prachtige match met de schaakbond als je het ons vraagt. We zijn dan ook trots dat we dit evenement samen met de schaakbond naar Nederland mochten halen. We kijken ernaar uit om de komende maanden een topbeleving en -evenement neer te zetten voor alle mondiale schaaktalenten.”

Zie ook:


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.