Koningin Máxima opent Van Gogh Village Museum in Nuenen

17 mei 2023Cultuur, erfgoed, sport en vrijetijdBevat visueel element: Foto

Dinsdag 16 mei opende Koningin Máxima in Nuenen het nieuwe Van Gogh Village Museum. Het museum belicht de persoonlijke en artistieke ontwikkeling van de schilder die leidde tot zijn eerste meesterwerk De aardappeleters. Koningin Máxima bezocht ook Vincents Lichtlab waarin de werking van kleur en licht centraal staat. De vernieuwing en uitbreiding van het museum is gerealiseerd dankzij bijdragen van fondsen en certificaathouders en subsidies van onder meer de provincie Noord-Brabant.

Koningin Máxima met Simone van der Heiden (directeur Van Gogh Village Museum) en Jan Kees Lemkes (voorzitter Stichting Van Gogh Village Museum)

De officiële opening van Van Gogh Village Museum werd gisteren verricht door Koningin Máxima en voorzitter Lemkes van Van Gogh Village Nuenen in het bijzijn van Commissaris van de Koning Adema van Noord-Brabant en Burgemeester Houben van Nuenen. Voorafgaand aan de openingshandeling presenteerde Anna Gimbrère een programma met medewerking van Willem van Gogh namens de familie Van Gogh, Lucas van Grinsven namens ASML en de voorzitters Jan Kees Lemkes en Edzo Doeve van respectievelijk Van Gogh Village Nuenen en de Van Gogh Sites Foundation. Het programma werd artistiek ingevuld door theatergezelschap De Stilte uit Breda in samenwerking met saxofoonkwartet Artvark.

Erkenning voor het erfgoed

Simone van der Heiden (directeur Van Gogh Village Museum): “Wij zijn zeer vereerd met het bezoek van Koningin Máxima. Het is erkenning voor de tomeloze inzet van ons team van 200 vrijwilligers voor het behoud van Vincents erfgoed in Nuenen. Dankzij de samenwerking met ASML en Van Gogh Sites Foundation kunnen we in Vincents Lichtlab jonge generaties kennis laten maken met de werking met kunst en de technologie van licht. Zo heeft het museum naast een kunsthistorische ook een educatieve waarde en dat laten we graag zien.”

Investeren in internationale allure

Het erfgoed van Vincent van Gogh spreekt wereldwijd tot de verbeelding en de schilder is van iconische betekenis voor Brabant. Daar is groot draagvlak voor, zo blijkt uit de financiële en inhoudelijke bijdragen van vele regionale partijen en bedrijven. Dankzij de inzet van de Provincie Noord-Brabant, Gemeente Nuenen en bijdragen van ASML, Brabant-C, Regio Deal Brainport Eindhoven, Mondriaan Fonds, BPD Cultuurfonds, CONN, certificaathouders en donateurvrienden, heeft Nederland een culturele attractie erbij van internationale allure.

Ontwerp en architectuur

Voor de inrichting van het Van Gogh Village Museum zijn bekende partijen uit de museumwereld aangetrokken. Tinker Imagineers ontwierp de tentoonstellingen en Bruns uit Bergeijk produceerde de expositiematerialen. De nieuwbouw van het museum is ontworpen door Diederendirrix uit Eindhoven en gerealiseerd in samenwerking met Banbouw. Het ontwerp is een hedendaagse langskap-boerderij als verwijzing naar een boerderij die hier in de 19e eeuw heeft gestaan. Designbureau Van Eijk & van der Lubbe heeft de centrale ontvangstruimte inclusief de koffiecorner en winkel ontworpen.


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.