Lening van €5 miljoen helpt Oorlogsmuseum Overloon bij grootste investering ooit

29 november 2023Cultuur, erfgoed, sport en vrijetijdBevat visueel element: Foto

De provincie Noord-Brabant verstrekt een lening van €5 miljoen aan Oorlogsmuseum Overloon. Het geld is bestemd voor het project ‘voor nieuw publiek’, dat onder meer bestaat uit een levensechte simulatie van D-Day en de Slag bij Overloon.

Het 1e deel van het projectplan is naar verwachting gereed in oktober 2024, wanneer Brabant 80 jaar bevrijding viert.

Het Oorlogsmuseum Overloon behoort samen met het Anne Frank Huis en Kamp Westerbork tot de drie best bezochte oorlogs- en herinneringsmusea van Nederland. Het is een unieke plek om (Brabants) erfgoed over de Tweede Wereldoorlog voor volgende generaties te behouden.

Groeien

Het museum heeft de wens om de komende 15 jaar door te groeien naar 200.000 bezoekers per jaar. Hiervoor is het projectplan ‘voor nieuw publiek’ opgesteld, waarmee Overloon wil transformeren van een traditioneel museum naar een gethematiseerd museum. Oftewel: van voorwerpen in vitrines naar een multimediale beleving die aansluit bij de verwachtingen van een nieuwe generatie. Ook worden de buitenruimtes aantrekkelijker ingericht.

De prijs van vrijheid

Het Oorlogsmuseum wilde deze stap al enkele jaren geleden zetten, maar miste daarvoor de middelen. De provincie is nu bereid om in de vorm van een hypothecaire lening bij te springen. Op deze wijze werken het museum en de provincie samen aan het toekomstbestendig maken van deze unieke plek in Nederland. Met het geld kan het museum de komende jaren 2 van in totaal 5 paviljoens realiseren. In elk paviljoen wordt een thema eigentijds vormgegeven. Het eerste thema is D-Day, het 2e is de Slag bij Overloon. Hiervoor worden levensechte decors gebouwd zodat bezoekers straks als het ware zelf over Omaha Beach of het slagveld van Overloon kunnen lopen. Zo kunnen ze van dichtbij zien welke prijs er is betaald voor de vrijheid.

80-jarig bestaan

Het paviljoen over D-Day wordt naar verwachting opgeleverd in het najaar van 2024, wanneer Brabant 80 jaar bevrijding viert. Het 2e paviljoen volgt in 2026, wanneer Oorlogsmuseum Overloon precies 80 jaar bestaat. Met de lening, die in 2 termijnen wordt verstrekt, draagt de provincie bij aan de ambitie om cultuur en erfgoed op een levendige manier dichtbij de inwoners te brengen.


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.