Manon van Hoeckel ontvangt Designprijs 2023

27 maart 2023Cultuur, erfgoed, sport en vrijetijdBevat visueel element: Foto

Ontwerper Manon van Hoeckel ontvangt de Designprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Volgens de jury zorgen haar ingrepen in bestaande situaties voor buitengewoon positieve maatschappelijke impact. ‘Manon van Hoeckel levert het cement voor de samenleving’, aldus juryvoorzitter Maarten Hartveldt.

Foto © Ilse Wolf: Ontwerper Manon van Hoeckel in haar atelier

Geboren en getogen in Brabant en afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven werkt Manon van Hoeckel vanuit haar studio in Rotterdam aan social design. Hoe verhouden wij ons tot de ander in een steeds verder individualiserende wereld? Is die ander wel zo anders? Manon biedt met haar interventies antwoorden op dit soort vragen. Met ontwerpen voor sociale processen - even briljant als effectief - die naadloos aansluiten op het dagelijks leven weet zij mensen nieuwe inzichten te bieden en tot elkaar te brengen.

Maatschappelijk

De frisse, onconventionele aanpak van Manon is succesvol gebleken in vele projecten. Zo bedacht zij een bouwdepot waarmee dak- en thuisloze jongeren in schuldenposities aan hun toekomst kunnen bouwen. Meerdere gemeenten passen deze methode inmiddels toe. 
Hoe nieuwe publieksgroepen naar het museum te krijgen? Manon ontwierp daarvoor Boijman’s Wasserette. Vuile was bood gratis toegang tot museum Boijmans van Beuningen. Een grote wasserette op zaal zorgde vervolgens voor verrassende gesprekken tussen wijkbewoners die het museum niet eerder wisten te vinden, sportteams, grootouders met kleinkinderen en andere bezoekers.
In alle ontwerpen van Manon staat het gesprek centraal. ‘Manon van Hoeckel leert ons om naar elkaar te luisteren’, aldus juryvoorzitter Maarten Hartveldt. ‘Zo geeft zij vorm aan verbinding en toont zij telkens weer wat social design kan betekenen voor de grote vraagstukken van deze tijd.’

Designprijs

De prijs, waaraan een bedrag van € 10.000 verbonden is, wordt op 17 juni uitgereikt door commissaris van de Koning Ina Adema, die ook voorzitter is van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds investeert elk jaar ruim € 35 miljoen in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 3.500 projecten door heel Nederland en het Caribisch deel van ons koninkrijk. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant is1 van de 12 provinciale afdelingen.


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.