Natuurlijk Klein Dongen wint Agrifoodpluim
‘De grond is heilig voor ons’, zegt Alfons van den Hoek, en zijn vrouw Henriëtte knikt instemmend. Ze doelen op de negen hectare grond aan de Klein Dongenseweg in Dongen waar hun bedrijf gevestigd is. Natuurlijk Klein Dongen krijgt van de provincie een Agrifoodpluim voor zijn veelzijdigheid én de inspirerende omschakeling van gangbaar glastuinbouwbedrijf naar biologische glastuinderij.
Downloads
Ondernemerschap. Inspelen op kansen. Veelzijdigheid. Dat zijn de redenen waarom Natuurlijk Klein Dongen de Agrifoodpluim van oktober wint. Hier is een biokwekerij, agroforestry, een voedselbos, eigen productontwikkeling, een biowinkel en een korte keten. Het is deze veelzijdigheid die maakt dat Natuurlijk Klein Dongen (de nieuwe naam voor Natuurlijk Tomaat en biowinkel Natuurlijk Henriëtte) een bron van inspiratie kan zijn voor allerlei bedrijven.
Alles vanuit de grond
Het begint allemaal met de grond. Alfons van den Hoek kwam op dit perceel ter wereld, Henriëtte Beerens werd geboren in deze zelfde straat (‘en daar zaten maar twaalf dagen tussen’, voegt Henriëtte er trots aan toe). Deze grond kennen ze dus door en door. Die is hen dierbaar. Die is nauw verbonden met hun persoonlijke geschiedenis.
Er is nog een andere reden waarom ze de grond ‘heilig’ noemen: de overstap die Natuurlijk Klein Dongen in 2016 maakte van gangbaar telen naar biologisch telen. Want biologisch telen betekent dat alles groeit vanuit de grond, dat je geen kunstmest of ander chemische gewasbescherming gebruikt.
Geduld en vertrouwen
Aanvankelijk waren ze sceptisch en bevooroordeeld over de omschakeling naar bio (‘Die geitenwollen sokken, daar hoorden wíj toch niet bij?!’) maar inmiddels willen ze alleen nog maar met de natuur meewerken. ‘Het geheim van biologisch telen? Geduld. En vertrouwen’, weet Henriëtte. Alfons legt het uit: ‘In de winter rijden we een flinke laag compost in en die wordt door het bodemleven de grond in getrokken. Dan komen de nutriënten ofwel voedingsstoffen vrij voor de groenten- en fruitplanten. Dat is een heel traag proces. Dat vergt geduld.’ En waarom vertrouwen? Henriëtte: ‘Wij mensen willen altijd de regie houden, maar bij biologisch telen moet je soms even afwachten wat de natuur nou bedoeld had. Je moet vertrouwen op de natuur. Die lost alles op. Maar je moet het durven loslaten, het laten gebeuren.’
Allerlei activiteiten
In eerste instantie kozen ze voor tomaat, paprika en komkommer. Dat zijn tot de dag van vandaag de hoofdteelten van Natuurlijk Klein Dongen. Die verkopen ze niet meer op de veiling, zoals vroeger, maar aan een Belgische groothandel in biologische producten. Daarnaast ligt een deel in de eigen winkel en gaat een kleiner deel naar de regionale webshop Goei Eete en Goeie Kost.
En zo zijn er nog meer activiteiten bijgekomen die ‘de heilige grond’ mogelijk maakt. Denk aan een voedselbos, een fruitbomenboomgaard, een walnotenboomgaard en een moestuin (biologisch, natuurlijk!). Alle producten (appels, peren, pruimen, kersen, aardbeien, bessen, sla, courgettes, et cetera) worden sinds 2019 verkocht in de winkel van Natuurlijk Klein Dongen. En natuurlijk vind je in deze winkel ook ‘Henriëttes ambachtelijke biologische basissaus’ die ze al sinds 2011 maakt. Die tomatensaus werd een instant succes en leidde tot de bouw van een keuken, kookworkshops, andere groepsbijeenkomsten en rondleidingen op het bedrijf.
Provincie waardeert aanpak
Zo veranderde Natuurlijk Klein Dongen van een gangbaar glastuinbouwbedrijf in een biologische glastuinderij en nog veel meer. Alfons en Henriëtte haken al sinds 2016 in op een trend die fors groeit: steeds meer consumenten herkennen en waarderen het verschil tussen biologisch en niet-biologisch eten. Bij Natuurlijk Klein Dongen is iedereen welkom, óók in de kassen: ‘Boeren en burgers kunnen bij ons (op afspraak) gewoon binnenlopen.’
De provincie Noord-Brabant heeft veel waardering voor de manier waarop Henriëtte en Alfons van den Hoek een veelzijdig bedrijf opbouwden gestoeld op biologische teelt. Die waardering is begin oktober uitgedrukt met het uitreiken van een Agrifoodpluim.
Contact Statengriffie
De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.