Nieuwe concessie in West-Brabant zorgt voor méér busvervoer in bijna alle plaatsen

17 april 2024Verkeer en vervoerBevat visueel element: Foto

Het overgrote deel van de plaatsen in West-Brabant is vanaf de zomer van 2025 beter bereikbaar met de bus. Als geheel krijgt de regio er zelfs ruim 10 procent busvervoer bij. Dat blijkt nu vervoersbedrijf Arriva de nieuwe concessie in West-Brabant op hoofdlijnen heeft gepresenteerd.

Gedeputeerde mobiliteit Stijn Smeulders is blij met die flinke plus voor de regio. “Goed busvervoer is essentieel voor de bereikbaarheid van onze provincie. Het is een basisvoorziening om de leefbaarheid op peil te houden, het vermindert drukte op onze wegen en het is ook nog eens goed voor het milieu. Alle reden dus om ons busvervoer te koesteren. Nu al beoordelen reizigers in West-Brabant de bus met een 7,9. We hopen dat door deze mooie plannen nóg meer mensen de bus weten te vinden.”

In de regio gaan straks ZE-bussen rijden, die géén schadelijke stoffen uitstoten. De provincie Noord-Brabant bouwt op dit moment een gloednieuwe busremise in Breda, die straks door Arriva wordt gehuurd. Ook wordt Arriva als ‘mobiliteitsmakelaar’ betrokken bij de verdere uitrol van de hub- en haltetaxi Bravoflex. Die zorgt ervoor dat veel kleine plaatsen er in de avonden en weekenden op afroep een extra optie voor het openbaar vervoer bijkrijgen. In veel gemeenten wordt dan ook enthousiast gereageerd op de plannen.

'Bereikbare en gastvrije stad'

“Allereerst is het mooi om te zien dat we nu ook in Breda de stap gaan zetten naar emissieloos openbaar busvervoer.”, zegt de Bredase wethouder Peter Bakker. “Verder is het heel goed dat we meer werk gaan maken van betere busdiensten in de gebieden waar er voldoende draagvlak is om een echt aantrekkelijk ov-product aan te bieden. Een product dat ook wervend is voor mensen die minder vaak in het ov zitten. Denk hierbij aan snellere busverbindingen met de Haagse Beemden. En de nieuwe concessie biedt op zaterdag en zondag de bus ook nog eens over een langer deel van de dag. Zo blijven we een bereikbare en gastvrije stad.”

“We zijn zeer verheugd met de twee extra snelle busverbindingen”, vult de Oosterhoutse wethouder Clèmens Piena aan. “Net als met de verbinding met Breda voor onze inwoners in Vrachelen én de verbinding met Raamsdonksveer en Geertruidenberg. Hiermee zetten we weer een stap om de bereikbaarheid van Oosterhout met het ov te verbeteren.”

Van start in 2025

En ook in Moerdijk is wethouder Danny Dingemans enthousiast. “Moerdijk gaat er flink op vooruit qua ov. Een snelle verbinding naar Breda, het haven- en industrieterrein bereikbaar met het ov én Bravoflex voor de kleine kernen!”

De komende weken en maanden werkt Arriva samen met de gemeenten verder aan de details van de implementatie in West-Brabant. In de zomer van 2025 gaat de nieuwe concessie van start.


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.