Ondernemende Brabanders nemen Natuur in Eigen Hand

30 juni 2023Natuur en landschapBevat visueel element: Foto

Tijdens de 5e editie van Natuur in Eigen Hand zijn 3 groene initiatieven in de prijzen gevallen. Groendomein Wasven uit Eindhoven, biologisch melkveebedrijf de Regte Heijden uit Riel en de Hemelrijksche Hoeve uit Biezenmortel kregen ieder een cheque van € 5000.

Met de prijs kunnen ze hun groene plannen realiseren.

Zelf aan de slag

Brabanders die zelf aan de slag willen gaan met het realiseren van meer groen in de eigen omgeving. Dat is de doelgroep van Natuur in Eigen Hand. Een initiatief van de provincie Noord-Brabant, Groen Ontwikkelfonds Brabant, IVN Natuureducatie, Brabants Landschap en de Brabantse Milieufederatie. In De Beukenhof in Biezenmortel deelden donderdag 29 juni ruim 80 enthousiaste groene pioniers hun kennis en ervaring. Ook gaan ze in gesprek met experts over hun dromen en plannen. Het was een bont gezelschap. Van ondernemers tot enthousiaste buurtgenoten. Allemaal willen ze Brabant groener maken en de biodiversiteit (De verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied.) verbeteren.

Winnaars

Zoals ieder jaar worden tijdens Natuur in Eigen Hand drie prijzen uitgereikt aan Brabantse projecten die mensen in beweging brengen en een bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Tobias Renner, programmamanager Water en Bodem bij de provincie Noord-Brabant en Renske Visscher directeur Regio Zuid van IVN Natuureducatie maakten de 3 winnaars bekend. Dit jaar wonnen weer een aantal bijzonder plannen:

  • Johan en Gerrie Martens van de Hemelrijksche Hoeve in Biezenmortel gaan een bijzonder voedselbos aanleggen op hun zorgboerderij. Deze is namelijk dementievriendelijk. Ouderen en begeleiders kunnen op deze plek straks wandelen, plukken en proeven.
  • Bij het Groendomein Wasven aan de rand van Eindhoven komt een Woestenij. Een avontuurlijk stukje natuur met een belevingsroute waarbij ook stadspuin wordt gebruikt. Denk aan buizen en gestapelde tegels.
  • Wim en Harriëtte van Roessel hebben een biologisch melkveebedrijf in Riel. Zij gaan aan de slag met re-wilding. Als boer doe je een stap terug en de natuur gaat zichzelf beheren. Op het bedrijf komt onder meer een kampeerveld met pluktuin dat wordt beweid door de dieren. Zo worden de kampeerders als het ware onderdeel van de natuur.

Natuur in Eigen Hand 2024

Heeft u ook een groen idee en wilt u volgend jaar meedoen? In 2024 organiseren de provincie en IVN weer Natuur in Eigen Hand. Houd daarvoor de websites van provincie en IVN Natuureducatie Brabant in de gaten.


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.