Orgelconcert 15 april 2024

2 april 2024BestuurBevat visueel element: Foto

Op 15 april 2024 is er een gratis orgelconcert in het provinciehuis. Het historische kabinetorgel van Jan Jacob Vool uit 1805 wordt dan bespeeld door Niels de Klerk. Hij begeleidt ook sopraan Mirjam van den Hoek.

Het concert in het provinciehuis begint om 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur zijn bezoekers welkom voor een kopje koffie of thee. Het concert is om 21.00 uur afgelopen. De toegang is gratis.

Niels de Klerk

Niels de Klerk is cantor-organist van de Oude Kerk in Naaldwijk. Hij streeft een carrière in meerdere disciplines na. In 2022 rondde hij zijn Master of Music af met het Requiem van Duruflé in de Catharinakerk in Eindhoven. Dit concert werd met een 9 bekroond. In 2020 voltooide hij de Master Economics aan de Tilburg University. Sinds begin 2023 organist van het Beekes-orgel (1831) in de Oude Kerk in

Naaldwijk

Niels is sinds begin 2023 organist van het Beekes-orgel (1831) in de Oude Kerk in Naaldwijk. Eerder was hij organist in onder meer Sleeuwijk en Lexmond. Hij speelt met regelmaat soloconcerten, diensten, en concerten met koren of instrumentalisten. Hij speelt bijvoorbeeld veel basso continuo.
Hoofdvak orgel studeerde hij in de bachelor bij Ruud Huijbregts. Tijdens de Master of Music volgde hij naast de lessen bij Ruud Huijbregts ook lessen bij veel gerenommeerde organisten in binnen- en buitenland. Dit waren onder meer Hayo Boerema, Leo van Doeselaar, Jan Hage, Arjen Leistra, Bart Rodyns en Peter Van de Velde. Als bijvakken studeerde hij tijdens de bachelor in Tilburg piano, klavecimbel en koordirectie.

Naast de orgel- en economiestudie in Tilburg studeerde hij kerkmuziek aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam. Naast muziek is hij voor 4 dagen werkzaam als Partnermanager bij SBR Nexus. Op de lange termijn hoopt hij inzichten uit de economische wetenschap en het bedrijfsleven nog meer in de praktijk te kunnen brengen in de culturele sector.

Mirjam van den Hoek

Zingen en dirigeren gaan bij Mirjam van den Hoek (1994) hand in hand. Ze studeerde bachelor koordirectie bij Wiecher Mandemaker aan het conservatorium van Rotterdam (Codarts). Tegenwoordig studeert Mirjam voor haar master koordirectie bij Luc Anthonis, aan het conservatorium van Antwerpen. Ze dirigeert een vijftal koren. Daarnaast leidt ze regelmatig kleine ensembles waarbij ze dan ook de sopraanpartij voor haar rekening neemt.

Ze zingt als vaste zanger in de Laurenscantorij o.l.v. Wiecher Mandemaker. Als zanger in het Rotterdam Symphony Chorus heeft ze verschillende grote werken uitgevoerd o.l.v. gerenommeerde dirigenten, zoals Yannick Nézet-Séguin, Stéphane Denève en Lahav Shani. Al deze muzikale activiteiten laten Mirjam de veelzijdigheid van muziek zien, en die veelzijdigheid wil Mirjam graag delen met haar publiek.

Kabinetorgel

Bergwerff speelt op het kabinetorgel in de Bois-le-Duczaal van het provinciehuis. Het orgel werd in 1804 gebouwd door Jan Jakob Vool. Het heeft een klavier en geen pedaal: Manuaal (C-F3). Het orgel werd in 1978 aangekocht door de Stichting Karel Bouman en door Flentrop in 1979 gerestaureerd. Het orgel had toen een pedaal, en de dispositie was gewijzigd. Het oude pijpwerk was bewaard gebleven. In 1999 werd het orgel ingrijpend gerestaureerd, inclusief reconstructie van het oorspronkelijke instrument. Dat gebeurde met advies van A.J. Gierveld. Op 28 mei 1999 werd het weer in gebruik genomen. Het Kabinetorgel is in bruikleen in het provinciehuis geplaatst, onder de voorwaarde dat er af en toe concerten op worden gegeven.


Bestanden

Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.