Pluktuin in Eethen goed voor bijen en bewoners
De pluktuin in Eethen biedt ruimte voor vlinders, bijen en bewoners. Met subsidie van het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds Noord-Brabant brengen zij buren bij elkaar om samen voedsel te kweken. En daar zijn de initiatiefnemers trots op.
Naast werk en zorg voor (klein)kinderen zijn Corina van der Perk en Caroline Groener zeker twee dagen in de week als vrijwilliger in de Eethpluktuin aanwezig. “Als de weergoden ons goed gezind zijn,” zeggen ze. De aanhoudende regen van dit voorjaar geeft ze niet altijd de gelegenheid om door te gaan met de aanleg van de tuin. Lachend zegt Caroline: “We zijn in een jaar van een onbewerkt grasveld naar een modderpoel gegaan. Daarna hebben we het laten ploegen en nu hebben we zelden een stap kunnen zetten zonder dat we onze laarzen verloren in de klei.”
Veel fruitbomen en -struiken
Toch heeft het pluktuinteam sinds september 2023 al heel wat aangeplant. De 900 vierkante meter grote buurttuin staat een jaar na de start al vol met fruitbomen en -struiken: “Abrikozen, kersen, vlier, rode bessen, kruisbessen, een krentenboompje en tamme kastanjes,” sommen ze op. “Groep 8-leerlingen van de Prins Willem Alexander school in Eethen hebben onlangs lage heggen geplant van lavendel en salie: goed voor de bijen en lekker voor in de thee.” Daarnaast is er hard gewerkt aan de aanleg van een leefkuil, die toegankelijk is voor iedereen. “Je kunt daar op zithoogte aardbeien plukken.” Een mooie toevoeging voor de gasten uit de nabijgelegen dagbesteding. “We willen nog een pergola bouwen en wat bestrating aanleggen, het liefst voor de winter.”
Van idee naar pluktuin
Corina bedacht in 2021 het idee voor de buurttuin, vond een mede-kartrekker in Caroline en in 2023 ging de eerste schop de grond in. Beiden zijn fervent tuiniers en zeer begaan met alles wat groeit en bloeit. Ze zochten een plek om samen met buurtbewoners fruit en kruiden te kweken. De dorpsraad en het Biesbosch Streekfonds steunden het idee met een bijdrage, woningcorporatie Bazalt Wonen stelde een stuk braakliggend terrein van 30 bij 35 meter beschikbaar en vrijwel direct meldden zich 12 vrijwilligers. Een hovenier hielp mee met het ontwerp van de tuin en er is iemand actief met het werven van fondsen. Onlangs ontving de Eethpluktuin een mooi bedrag van het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds Noord-Brabant. Al binnen een jaar plukken de initiatiefnemers letterlijk en figuurlijk de vruchten van deze steun. “Je leert veel mensen kennen in de tuin, de bloeiende planten zijn goed voor insecten en op deze manier kunnen ook mensen met een kleine beurs genieten van verse aardbeien,” aldus Corina.
Even thuis laarzen halen!
Naast het kernteam van de pluktuin, zijn er inmiddels zo’n 18 vrijwilligers actief. “Soms lopen er mensen langs die geen vrijwilliger zijn, maar wel even een handje toesteken,” vertelt Corina. Ook veel kinderen sluiten aan. Caroline: “Dan zeggen ze: ‘Even thuis laarzen halen!’ Een jongen van 6 jaar hebben we omgedoopt tot opzichter. Hij is een vaste vrijwilliger die vaak met een tractortje met laadbak komt kijken. Zijn moeder zit nu namens haar kind in de groepsapp.”
Sterke bodem, sterke planten
Wat heeft de pluktuin de initiatiefnemers tot nu toe gebracht? “We hebben nu kamille, maggikruid en peterselie binnen handbereik,” zegt Caroline meteen. “De potjes uit de supermarkt zijn na een week al dor. Dat is snel opgekweekt plantgoed en wij willen graag een sterke bodem voor sterke planten. Voor mij is het ook belangrijk dat mensen samenkomen en delen van wat de natuur ons biedt.” Corina vult aan: “Ik ben trots op het feit dat het überhaupt gelukt is om een pluktuin aan te leggen. Zonder grond, geld of vrijwilligers hadden we dit niet voor elkaar kunnen krijgen.”
Trots
Caroline beaamt dat: “Iedere stap die we zetten, levert iets op. Dat maakt je gewoon trots. Trots op jezelf, trots op het team en trots op de buurtbewoners. De één houdt een oogje in het zeil, de ander brengt koffie, weer een ander komt met koekjes en broodjes. Het is zo leuk om een gemeenschap op de been te brengen en ze samen te krijgen. Van de ene buurt naar de andere buurt is het maar 150 meter lopen, maar toch kennen we elkaar vaak niet. In zo’n pluktuin kom je elkaar tegen.” Eind van de zomer plaatst het team een grote kas. Daar willen ze workshops geven voor het maken van jam en thee en het drogen van fruit. “Dat kan je allemaal zelf maken. En het is gezond, het is biologisch gekweekt, we gebruiken alleen wat de natuur ons biedt,” aldus Caroline.
Tips voor het aanleggen van een buurttuin
Hebben ze tips voor andere bewoners die ook een buurttuin willen aanleggen? “Zet de eerste stap,” zegt Corina resoluut. “Het is zo leuk om te doen, maar je moet de eerste stap zetten. Dat houdt in: beslissen dat je begint en tegen anderen zeggen dat je dat wil doen. Er waren bij ons gelijk enthousiaste mensen die mee wilden doen.” Caroline: “En dan ga je op zoek naar grond. We zijn bij andere pluktuinen op bezoek gegaan en hebben toen besloten dat we vooral fruit wilden kweken.” Je plan kenbaar maken dus, geeft Corina aan, dat is een heel belangrijke stap. “Het is mijn ervaring dat er dan vanzelf heel veel mensen aanhaken. En er zijn potjes (overzicht beschikbare regelingen en subsidies, red.) genoeg om aan te spreken om er geld voor te krijgen. Het ging vanzelf rollen.” Lees meer of doe mee met de Eethpluktuin.
Bijdrage via Buurtnatuur- en buurtwaterfonds
Dorpsraad Eethen kreeg in maart 2024 een subsidie van € 2.500,00 van het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds voor de Eethpluktuin. Dit is een regeling van de provincie Noord-Brabant, waterschappen en het Cultuurfonds. Heb je ook een goed plan voor je buurt? Bekijk dan de voorwaarden voor het aanvragen van subsidie bij het Cultuurfonds Brabant. Het Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de twaalf provinciale afdelingen.
Oproep voor crowdfunding
De vrijwilligers van de pluktuin hebben grote nood aan een gereedschapskast. Op dit moment ligt al het gereedschap in de auto van een van de initiatiefnemers: “Als een vrijwilliger tijd heeft om iets te doen in de tuin, moet ik er altijd heenrijden om gereedschap te brengen. Het zou wel heel fijn zijn als er een kast met slot in de tuin zou staan.” Doneren kan via de website van GoFundMe.
De provincie Noord-Brabant biedt initiatiefnemers van buurttuinen en andere lokale groenprojecten de mogelijkheid om geld in te zamelen via het crowdfundingplatform Brabanders Voor Natuur.
Contact Statengriffie
De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.