Provinciehuis kleurt 1 april blauw

29 maart 2024BestuurBevat visueel element: Foto

Geen grap: het Brabantse provinciehuis wordt op maandag 1 april blauw verlicht. Dit gebeurt op verzoek van de Royal Canadian Air Force (RCAF), die op deze datum het honderdjarig bestaan viert. Blauw is de huiskleur van de RCAF. De Canadese bevrijders hebben een belangrijke rol gespeeld in de bevrijding van Brabant, zeker ook in het westelijke deel van de provincie.

Reden genoeg om het provinciehuis op 1 april blauw te verlichten en stil te staan bij de herdenking van honderd jaar RCAF, de Koninklijke Canadese luchtmacht. De RCAF werd opgericht als zelfstandig luchtwapen op 1 april 1924. In Canada wordt dit gedenkwaardige jubileum groots gevierd met onder andere herdenkingen en luchtshows. Maar ook de rest van de wereld heeft aandacht hiervoor: tot nu toe hebben meer dan 300 locaties in 21 landen hiervoor hun medewerking toegezegd. Zo zal maandag bijvoorbeeld ook het Slot Loevestein blauw kleuren.

Wereldrecord

Het organisatieteam voor het eeuwfeest van de RCAF streeft met dit verlichtingsproject naar een wereldrecord voor het Guinness Book of Records. Het huidige record staat op 38, in 2010 behaald door cosmeticaconcern Estee Lauder Companies voor hun borstkankercampagne.

Lees meer over het Centennial


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.