Recreatiezonering in het Leenderbos: natuurbescherming én natuurbeleving
De Brabantse natuur is iets om trots op te zijn. De Brabantse natuurgebieden worden door steeds meer natuurliefhebbers opgezocht. Het is de perfecte plek om tot rust te komen. De aantrekkingskracht van de mooie natuur heeft ook een andere kant. De natuur is kwetsbaar en recreatie oefent een grote druk uit op deze kwetsbare natuur. Om ervoor te zorgen dat natuurliefhebbers nog lang kunnen genieten van de natuur, maken terreinbeherende organisaties gebruik van recreatiezonering.
Downloads
Natura 2000-gebied Leenderbos, Groote Heide & De Plateaux
Kenmerken Het Leenderbos en de Groote Heide
- Naaldbos
- Heide
- Vennen
- Stuifduinen
Deze gevarieerde natuur wordt doorsneden door verschillende beken, zoals de Tongelreep. Tijdens een bezoek tref je regelmatig een ander aanzicht, waardoor je niet snel verveelt raakt. Deze 2 natuurgebieden lenen zich daarom goed om eindeloos in rond te zwerven.
De 2 natuurgebieden zijn samen onderdeel van het grotere Natura 2000-gebied Leenderbos, Groote Heide & De Plateaux. Dit gebied ligt tussen Eindhoven, Luyksgestel, Het Belgische Achel en Soerendonk. Het gebied bestaat daarnaast ook uit de beekdalen van de Run, Keersop, Dommel, Tongelreep en Strijper Aa. Als aangewezen beschermingszone volgens de Vogel- en Habitatrichtlijn (VHR) (hierin staat vermeld welke planten en dieren, en hiermee hun natuurlijke leefgebieden, beschermd moeten worden door lidstaten van de Europese Unie), wordt de biologische diversiteit (de verscheidenheid aan leven in een gebied) in dit gebied behouden en verbeterd.
Plant- en diersoorten
De plant- en diersoorten die hier leven en extra beschermd worden:
- Zeldzame drijvende waterweegbree
- Kamsalamander
- Nachtzwaluw
- Beekprik
Lees meer over Natura 2000-gebied Leenderbos, Groote Heide & De Plateaux
Recreëren in de natuur
Vroeger was het Leenderbos vooral een productiebos voor hout. Een deel van de originele heide en zandverstuivingen is hier in het begin van de 20e eeuw bebost. Later heeft het gebied steeds meer natuurwaarde gekregen en is ook recreatie belangrijk geworden. Er lopen nu veel wandel-, fiets- en ruiterpaden door het gebied. Ook zijn hier andere recreatievoorzieningen voor de mens. Recreanten weten de natuur hier goed te vinden. Dit verstoort het evenwicht tussen natuur en recreatie soms. Recreatie oefent namelijk een grote druk uit op kwetsbare natuur. Om deze balans terug te brengen, en om ervoor te zorgen dat we allemaal van de natuur kunnen blijven genieten, maken veel natuurorganisaties in Brabant gebruik van recreatiezonering. Zo ook Staatsbosbeheer die verantwoordelijk is voor het beheer in dit gebied.
Recreatiezonering
Recreatiezonering is het geleiden van bezoekers om de aanwezige natuur te beschermen. De reden hiervoor is dat de meest kwetsbare natuur nu eenmaal niet geschikt is voor recreatie.
Om als mens de natuur toch te beleven, is het evenwicht tussen natuurbescherming en natuurbeleving belangrijk. Hiervoor worden er in het natuurgebied bepaalde zones aangewezen.
- In de ene zone staat natuur voorop. Dit is meestal een rustgebied voor dieren zonder recreatievoorzieningen voor de mens. Hier is de natuur kwetsbaar en heeft het meer bescherming nodig.
- De andere zone is juist meer gericht op natuurbeleving voor de recreant. Dit is vaak een zone waar intensieve recreatie mogelijk is, zoals een hondenlosloopgebied of een evenementenlocatie.
- Tussen deze 2 uiterste zones in, liggen ook andere zones met elk een eigen toegestane mate van recreatie. Om dit te bereiken zijn paden verlegd, is er gewerkt aan de bereikbaarheid van het gebied en hebben recreatievoorzieningen een andere plek gekregen.
Met deze kaders is het mogelijk om van de natuur te blijven genieten én de kwetsbare natuur de kans te geven te herstellen. De perfecte combinatie van natuurbescherming en natuurbeleving.
Contact Statengriffie
De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.