Resultaten meting luchtkwaliteit Hulten in gemeente Gilze en Rijen bekend
Van januari tot en met juli 2024 is met een mobiel luchtmeetstation van de provincie onderzoek gedaan naar de luchtkwaliteit in Hulten (gemeente Gilze en Rijen). Uit de resultaten blijkt dat de luchtkwaliteit niet opvallend beter of slechter is dan de luchtkwaliteit in dezelfde soort woonomgevingen elders in Brabant.
Met het meetstation meet de provincie de aanwezigheid van de stoffen fijnstof, stikstofdioxide en benzeen in de leefomgeving. Een halfjaar eerder stond het luchtmeetstation al in Gilze. De provincie voerde het onderzoek in Hulten uit als vervolg op het onderzoek in Gilze om een beter beeld te krijgen van de effecten van de vliegbasis en de Rijksweg A58 op de luchtkwaliteit.
Vervolg op de meting in Gilze
Het onderzoek in Hulten is een vervolg op het onderzoek dat van juli tot en met december 2023 in Gilze is uitgevoerd met als doel om inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit in Gilze, ten zuiden van de Rijksweg A58 en vliegbasis Gilze-Rijen. Het was al snel duidelijk dat er in dat onderzoek invloeden vanuit noordelijke richting onvoldoende gemeten werden. En dat verder onderzoek zinvol zou zijn. Daarom diende de gemeente een aanvullend meetverzoek in bij de provincie voor Hulten: een kleine dorpskern ten noorden van Gilze, de Rijksweg A58 en de vliegbasis.
Wethouder Corné Machielsen: “Het is goed dat we nu meer inzicht hebben in de luchtkwaliteit in onze gemeente, en te zien dat aan alle wettelijke normen voldaan wordt. Inwoners vragen zich af wat de invloed van de A58 en de vliegbasis zijn op onze luchtkwaliteit. Dankzij de metingen kregen we hier meer inzicht in. Uit de metingen blijkt dat uit het zuidwesten van Hulten bronnen bijdragen aan de concentraties fijnstof en stikstofdioxide. Gedurende de meetperiodes in Gilze en in Hulten zien we echter geen verschil in concentraties wanneer er wél en niet gevlogen wordt van en naar de vliegbasis.”
Schone Lucht Akkoord
Hagar Roijackers, gedeputeerde Natuur, Milieu en Brabants Programma Landelijk Gebied: "We willen dat Brabant een fijne, veilige en gezonde provincie is. Daarom is het belangrijk om objectief te kunnen meten en goed te kijken waar eventuele knelpunten zitten en wat daarvan de oorzaken zijn. Dan komen ook mogelijke oplossingen in beeld. We zijn als provincie aangesloten bij het Schone Lucht Akkoord. Het doel van het Schone Lucht Akkoord is om gezamenlijk de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren. Alle deelnemende partijen nemen maatregelen om de luchtverontreiniging van binnenlandse bronnen te beperken. We willen voor alle milieuaspecten minimaal voldoen aan de wettelijke normen, maar ondertussen streven naar steeds beter: een Brabant met een steeds schoner, gezonder en veiliger milieu."
Invloed lokale bronnen op luchtkwaliteit
Voor het onderzoek in Hulten zijn windroosanalyses uitgevoerd om de invloed van de omgeving op de luchtkwaliteit te bepalen. Met deze analyses is naast de toetsing onderzocht of lokale bronnen invloed hebben op de luchtkwaliteit.
Uit de windroosanalyse van Hulten blijkt dat bronnen uit de richting van vliegbasis Gilze-Rijen en de Rijksweg A58 een bijdrage leveren aan de stikstofdioxideconcentratie (NO2) in de leefomgeving. Voor de concentratie fijnstof geldt dat de hoogst gemeten concentratie afkomstig is van bronnen in oostelijke richting, zoals gebruikelijk in Nederland. Dit wordt echter niet veroorzaakt door lokale bronnen. De vliegbasis en Rijksweg zijn gelegen in zuidwestelijke richting. Deze bronnen leveren wel een bijdrage aan de concentratie fijnstof (PM10 en PM2.5) bij wind uit deze zuidwestelijke richting.
De bijdrage van bronnen op de concentratie stikstofdioxide en fijnstof uit de richting van bedrijventerrein De Haansberg en de provinciale wegen N260 en N282 blijken verwaarloosbaar klein. Ook in Hulten is er, net als in Gilze, voor benzeen geen bijdrage vanuit de omgeving gemeten.
Impact van vliegbewegingen
Tijdens vliegbewegingen van en naar vliegbasis Gilze-Rijen is geen verschil van concentraties fijnstof, stikstofdioxide en benzeen in de leefomgeving Hulten waargenomen ten opzichte van de momenten zonder vliegbewegingen.
Daarnaast voldoen de gemeten waarden voor fijnstof (PM2,5 en PM10), stikstofdioxide (NO2) en benzeen in Hulten volgens de metingen aan de geldende EU-grenswaarden zoals opgenomen in het Besluit Kwaliteit Leefomgeving . Er is ook getoetst aan de WHO-advieswaarden, hoewel deze waarden geen wettelijke status hebben. Met uitzondering van fijnstof (PM10) zijn de gemeten waarden in Gilze wel hoger dan de strengere WHO-advieswaarden. Voor benzeen bestaat geen WHO-advieswaarde.
Meetstations Brabant
Om uitvoering te geven aan de twee moties ‘Gezonde Lucht’ en 'Meer Meetpunten’ van Provinciale Staten hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant in 2021 naast vaste meetstations (Moerdijk, Klundert, Zevenbergen en Ossendrecht), ook 2 mobiele luchtmeetstations aangeschaft. Deze stations meten gedurende 5 jaar op verschillende plekken in Brabant de luchtkwaliteit. Dit op verzoek van gemeenten, burgers of burgerinitiatieven.
Bestanden
Windroosanalyse luchtkwaliteit periode januari – juni 2024 Resultaten van het luchtkwaliteitsonderzoek Hulten, gemeente Gilze en Rijen.
Bestanden
Contact Statengriffie
De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.