Ruim half miljoen euro voor 103 cultuur- en natuurprojecten

8 april 2024Cultuur, erfgoed, sport en vrijetijdBevat visueel element: Foto

Het Cultuurfonds Noord-Brabant draagt in het eerste kwartaal van 2024 voor € 513.276 bij aan 103 bijzondere cultuur- en natuurprojecten in de provincie.

Elk kwartaal is het mogelijk om een financiële bijdrage aan te vragen voor een project. Hoe dit werkt, vind je op de website van het Cultuurfonds. Hieronder lichten we enkele bijzondere projecten toe, waarvan we onder de indruk zijn.

FilmMuziek

Van Osch Films gaat samen met de Brabantse Bond van Muziekverenigingen 5 documentaires van Brabantse makers voorzien van speciaal gecomponeerde muziek. Een deel daarvan wordt geschreven door jonge componisten, die zo de kans krijgen om hun talenten te etaleren. Dit mondt uit in een serie voorstellingen met live-uitvoeringen van de filmmuziek door harmonieorkesten. Het project biedt een mooie cross-over tussen professionele- en amateurkunsten en verschillende publieksgroepen en disciplines. Daarnaast wordt er een basis gelegd om samen te werken aan toekomstige filmmuziekprojecten. Cultuurfonds Noord-Brabant investeert € 10.000 in FilmMuziek.

Flierefluiter Tuinfestival

Het Flierefluiter Tuinfestival op 26 mei 2024 in Hilvarenbeek biedt een aantal klassieke concerten gebracht door zowel professionele musici als gevorderde amateurs. Het is een laagdrempelig en kleinschalig festival met onversterkte muziek, gehouden in de mooie tuinen van de oude boerderij De Flierefluiter. Het festival wil een brug slaan naar mensen die weinig of geen affiniteit hebben met klassieke muziek. Dankzij het informele karakter is er veel contact tussen musici en publiek. Het Cultuurfonds Noord-Brabant ondersteunt het tuinfestival met € 2.950.

Iedere buurt zijn eigen gedicht

Met ‘Iedere buurt zijn eigen gedicht’ wil het Comité Stenen Strofen poëzie toevoegen aan het straatbeeld van Bergen op Zoom. In 12 buurten wordt poëzie als middel ingezet om bewoners met elkaar te verbinden. Gerenommeerde dichters halen inspiratie op in de buurt, zodat de poëzietekst een relatie heeft met de bewoners, de locatie of een gebeurtenis. Het werk wordt door lokale vormgevers opgemaakt en door lokale schilders op de muur aangebracht, waarna een feestelijke oplevering volgt. Comité Stenen Strofen ontvangt € 10.000 van het Cultuurfonds Noord-Brabant voor de uitvoering van het verbindende poëzieproject.

Over het Cultuurfonds

Het Cultuurfonds investeert elk jaar € 40 miljoen in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 3.500 projecten door heel Nederland, in het Caribisch deel van het koninkrijk en in Suriname. Het Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de 12 provinciale afdelingen.

(beeld Flierefluiter Tuinfestival door Paul Mommers)


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.