Schapenbegrazing op de Brabantse Wal brengt de heide weer tot leven

13 augustus 2024Natuur en landschapBevat visueel element: Video

Wie binnenkort een bezoek brengt aan de Ossendrechtse Duinen, heeft grote kans om een grazende kudde Kempische heideschapen tegen het lijf te lopen. Natuurmonumenten zet hier op dit moment namelijk schapenbegrazing in als vorm van natuurbeheer. Gedeputeerde Hagar Roijackers (Natuur, Milieu en BPLG) bracht een bezoek aan dit gebied. Om deze schapenbegrazing te bewonderen, maar ook om met Natuurmonumenten in gesprek te gaan over de uitdagingen voor dit gebied en de samenwerking met de provincie.

Downloads

De Ossendrechtse Duinen op de Brabantse Wal

Het Natura 2000-gebied de Brabantse Wal is een opvallend landschap in West-Brabant. Het gebied van bijna 5.000 hectare staat bekend om de grote variatie aan landschappen. De natuur hier bestaat uit stuifzanden, naald- en gemengde bossen, vennen en droge en vochtige heide. Vooral de stuifzandgebieden en vennen zijn bijzonder te noemen. Dit zijn namelijk de leefgebieden van beschermde diersoorten, zoals de kamsalamander, geoorde fuut, dodaars, nachtzwaluw, boomleeuwerik, zwarte specht en wespendief. De Ossendrechtse Duinen is een onderdeel van dit Natura 2000-gebied. Het is een interessant stuifzandgebied waar je ook een afwisseling van bossen, heide en vennen vindt. Het is daarnaast het thuis van bijzondere vogels zoals de nachtzwaluw, boomleeuwerik en roodborsttapuit, maar ook van veel insecten en de gladde slang. Een gezonde en leefbare heide is voor deze soorten heel belangrijk.

Schapenbegrazing als natuurbeheer

Schapenbegrazing wordt in Nederland al decennialang ingezet als natuurbeheermaatregel. De schapen grazen op heidevelden waar ze de woekerende planten weg eten. Hierdoor krijgt de prachtige heide ruimte om te groeien. In de Ossendrechtse Duinen wordt deze vorm van beheer ook gebruikt. Het is hier nodig, omdat er in dit gebied een dominantie van de door stikstof gevoede grassoort pijpenstro ontstaat. Dit pijpenstro is daarnaast heel brandbaar en vormt daarom een risico voor natuurbranden. Door de dominantie van het pijpenstro verdwijnen ook de broedplekjes voor de beschermde nachtzwaluw en de gladde slang.
Om deze overwoekering tegen te gaan, zet Natuurmonumenten een kudde van 250 Kempische heideschapen in om dit weg te grazen. Zo behoudt de organisatie het oorspronkelijke landschap met de grote biodiversiteit (De verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied.). Ondanks de flinke stikstofbelasting op het natuurgebied.

Robuuste, inclusieve en verbonden Brabantse natuur

Gezonde natuur is belangrijk. Als leefgebied voor plant en dier, maar ook zeker voor de mens. Een gezonde natuur zorgt namelijk voor een rijk landschap om in te wonen, werken en recreëren. Maar, we moeten niet vergeten dat de natuur ook heel kwetsbaar is. De druk op de natuur door veranderingen van buitenaf is groot, zo ook in Brabant.
Het verminderen van deze druk op de natuur vraagt om een goede aanpak in natuurherstel en -beheer. Om dit uit te voeren, werkt de provincie Noord-Brabant nauw samen met haar partners. Zo werken we aan het gezamenlijke doel om natuurgebieden te verbinden en versterken, oude landschappen te herstellen en nieuwe natuur aan te leggen.

Lees meer over het Brabantse natuurbeleid

Natura 2000

De biologische diversiteit in Europa staat al jaren onder druk. Plantensoorten verdwijnen en de natuurlijke leefomgeving van dieren wordt bedreigd. Om de diversiteit van de natuur in stand te houden, heeft de Europese Unie in een Vogel- en Habitatrichtlijn (VHR) vermeld welke planten en dieren, en hiermee hun natuurlijke leefgebieden, beschermd moeten worden door lidstaten van de Europese Unie.
In sommige gevallen zijn hiervoor speciale beschermingszones aangewezen. Deze beschermingszones heten Natura 2000. Alle Natura 2000-gebieden zorgen uiteindelijk voor een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. De provincie Noord-Brabant heeft 21 van deze beschermingszones aangewezen gekregen

Lees meer over de Brabantse Natura 2000-gebieden

Gebiedsgerichte aanpak

De provincie Noord-Brabant is niet alleen actief binnen het Natura 2000-gebied Brabantse Wal, maar ook in het landelijk gebied eromheen. Samen met partners in het gebied werkt de provincie samen aan oplossingen voor sterkere natuur, voldoende water van beter kwaliteit, een goede bodem en een duurzame toekomst voor de landbouw. Dat doen zij in een gebiedsgerichte aanpak.


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.