Scholieren meten de luchtkwaliteit in Brabant

29 november 2024MilieuBevat visueel element: Foto

Op 26 november vond de landelijke aftrap van het Snuffelfietsproject van Stichting GLOBE NL plaats.

Project ‘Luchtkwaliteit meten met scholieren’

In het project ‘Luchtkwaliteit meten met scholieren’ brengen scholieren in hun directe omgeving de luchtkwaliteit in kaart door lokaal fijnstof en stikstofdioxide (NO2) te meten. Deze metingen leveren niet alleen waardevolle inzichten op voor onze provincie, maar dragen ook bij aan wetenschappelijk onderzoek van het KNMI en het RIVM.

Ondertussen doen de scholieren onderzoeksvaardigheden op en leren zij meer over luchtkwaliteit. De provincie Noord-Brabant verstrekte een subsidie aan GLOBE NL zodat zij 5 SLA-gemeenten in Noord-Brabant kunnen benaderen en ondersteunen bij het uitvoeren van educatieve luchtkwaliteit-meetcampagnes op middelbare scholen.

Het belang van een gezonde luchtkwaliteit

Vervuilde lucht kan onze levensverwachting met één jaar verkorten, waarvan 9 maanden door verhoogde fijnstofconcentraties. Hoe meer we ons hiervan bewust zijn, hoe dichter we bij een oplossing komen. Bekijk de afspraken hierover in het bestuursakkoord.

GLOBE NL werkt samen met het Schone Lucht Akkoord (SLA) om op middelbare scholen de lokale luchtkwaliteit te meten. Dit project past dan ook binnen de provinciale doelstelling, omdat de provincie deelnemer is aan het Schone Lucht Akkoord en het project een invulling is van de thema’s rondom burgerparticipatie en citizen science.

Fietsend fijnstof meten

Leerlingen meten in hun eigen omgeving, bijvoorbeeld op de route van huis naar school. Of op zelfgekozen plekken zoals langs de snelweg, bij een kruising, in de achtertuin of ineen industriegebied de luchtkwaliteit met Snuffelfiets-fijnstofsensoren en Palmes NO2-diffusiebuisjes. Door zelf gegevens te verzamelen en deze te vergelijken, krijgen ze inzicht in de kwaliteit van de lucht die ze dagelijks inademen. Hierover gaan ze vervolgens in gesprek, bijvoorbeeld met de wethouder. Of ze brengen een advies uit aan de gemeente.

Door de subsidie van de provincie kan GLOBE NL deelnemende scholen in 5 Brabantse SLA-gemeenten snuffelfietssensoren/Palmes NO2-diffusiebuisjes met een bijbehorend lespakket voor verschillende vakken aanbieden.

Het Schone Lucht Akkoord

Het Schone Lucht Akkoord is in 2020 gesloten tussen het Rijk, provincies en tientallen gemeenten. Het doel is om samen de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren. Dat betekent dat mensen langer, gezonder en met meer kwaliteit leven. De provincie Noord-Brabant is, net als bijna de helft van de Brabantse gemeenten, aangesloten bij dit akkoord. Zij vertegenwoordigen 68% van de Brabantse inwoners.

De deelnemende partijen nemen maatregelen om de luchtverontreiniging van binnenlandse bronnen te beperken. Die maatregelen zijn haalbaar en betaalbaar. En ze sluiten waar mogelijk aan bij lopende initiatieven. In alle sectoren starten overheden in samenspraak met bedrijven en burgers initiatieven en acties voor schonere lucht. Lees meer over het Schone Lucht Akkoord op schoneluchtakkoord.nl.

Uit de tweejaarlijkse voortgangsmetingen van het RIVM blijkt een belangrijke gezondheidswinst mogelijk voor Brabant wanneer de maatregelen worden uitgevoerd. Lees hier meer over in het nieuwsbericht 'Veel goede ideeën voor schonere lucht in Brabant'.

GLOBE Nederland

De campagne sluit aan bij de landelijke fijnstofcampagne van Stichting GLOBE Nederland. Dit is de Nederlandse tak van The GLOBE Program, een internationaal onderzoeksprogramma waarbinnen scholen over de hele wereld onderzoek doen naar natuur en milieu en dit met elkaar en met wetenschappers delen.


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.