Provincie maakt slim mega-batterijpakket GENIUS met cofinanciering mogelijk

22 november 2024EconomieEnergieBevat visueel element: Foto

Met de ontwikkeling van een slim mega-batterijpakket wordt het netcongestieprobleem op de TU Eindhoven Campus aangepakt. Dat moet uitmonden in een duurzame proeftuin voor innovaties, zodat ze versneld de markt op kunnen.

Dankzij een Europese OPZuid-subsidie van bijna 650.000 euro, een rijksbijdrage van bijna 350.000 euro en een provinciale bijdrage van ruim 375.000 euro werd deze week de GENIUS batterij, ter grootte van een zeecontainer, voor opslag van elektrische energie in gebruik genomen.

Onderdeel van een slim aansturingsplatform

Deze batterij is onderdeel van een slim aansturingsplatform dat verschillende industriële gebruikers, energiebronnen en opslagsystemen op elkaar afstemt om energiepieken te voorkomen. De lithium ijzerfosfaat batterij bevat geen kobalt of nikkel en fungeert niet alleen als energieopslag, maar ook als regelinstrument. Het kan complexe data coördineren en optimaliseren. Hierdoor kan het adviseren over en anticiperen op verschillende energiebehoeftes van de ruim 40 faculteits- en bedrijfsgebouwen op de TU/e campus, waarvan dagelijks zo’n 15.000 mensen afhankelijk zijn. De energiehub is verbonden met het openbare energienet, waardoor energie kan worden teruggeleverd of gedeeld met gebruikers in de nabije omgeving.

Kennis gebruiken op andere bedrijventerreinen

De kennis die met het OPZuid project wordt opgedaan kan gebruikt worden op andere Brabantse en Nederlandse bedrijventerreinen. Dat maakt GENIUS een strategisch project met belang vanuit de hele maatschappij waarin open innovatie de boventoon voert.

Aan het project zijn 9 projectpartners verbonden die een blauwdruk ontwikkelen die de Nederlandse industrie en netbeheerders kan helpen om netcongestie efficiënt aan te pakken.


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.