Special Olympics Nationale Spelen 2024 in Breda en Tilburg

24 maart 2023Cultuur, erfgoed, sport en vrijetijdBevat visueel element: Foto

Van 14 tot en met 16 juni 2024 gaan de gemeenten Breda en Tilburg de Special Olympics Nationale Spelen 2024 organiseren. Dit is het grootste landelijke sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. Naast de provincie en de gemeenten Breda en Tilburg, hebben zich nog 8 nieuwe founding partners gecommitteerd.

Foto: Rachelle Fotografie

Volgend jaar wordt Safaripark Beekse Bergen op 14, 15 en 16 juni omgedoopt tot het Special Olympics Dorp voor zo'n 2500 sporters (in 21 sporten) en hun begeleiders. Stichting Special Olympics Nationale Spelen Breda en Tilburg 2024 sloot daartoe vandaag de samenwerking af met Beekse Bergen.

8 nieuwe partners

Maar tussen de giraffen en neushoorns was er nog meer mooi nieuws te delen. Waar eerder de provincie en de gemeenten Tilburg en Breda al als founding partners gecommitteerd waren aan de Special Olympics Nationale Spelen, greep de organisatie de gelegenheid aan om 8 nieuwe partners aan zich te verbinden: BrabantSport Fonds, Renova, ESJ Financial Engineering, Holla Legal & Tax, Scheepens – your creative agency, de Plaatjesmakers, Fiore Projecten en Thinc ahead werden op feestelijke wijze gepresenteerd.

Inclusief sportfeest

Na de toekenning in 2022 werd het contract tussen Special Olympics Nederland en de organiserende stichting geformaliseerd. Ruud Verbunt, voorzitter van het bestuur van Special Olympics Nederland, is trots dat Breda en Tilburg samen deze Spelen organiseren. “Ik kijk uit naar de stralende sporters met blinkende medailles waarbij elke prestatie wordt gevierd als een overwinning en iedereen de kans heeft om te winnen. Deze spelen hebben een stimulerende werking om meer inclusieve kansen te bieden en mensen met een verstandelijke beperking aan het sporten te krijgen én houden.” 
Ook Brigite van Haaften, voorzitter van de stichting, is enthousiast: “Samen met Special Olympics Nederland, de provincie en gemeenten zijn we als stichting al ruim een jaar hard aan het werk om er een fantastisch sportfeest van te maken."

Het was gedeputeerde Stijn Smeulders van onder andere Sport en Vrije tijd, die dat namens de provincie Noord-Brabant alleen maar kon beamen: “Door middel van sport en bewegen kunnen we Brabant voor zoveel mogelijk mensen een nog fijnere, leukere en levendigere plek maken om te leven. Als ik om me heen kijk, dan zie ik dat sport een positief effect heeft op het welzijn en welbevinden van alle inwoners. Voor alle Brabanders, met en zonder beperking of aandoening.”

Brabants sporttalent

Smeulders ziet vooral ook een belangrijke rol weggelegd voor de sporters, die gedreven door talent anderen kunnen inspireren: “Ongetwijfeld gaan de deelnemers aan de Special Olympics Nationale Spelen 2024 met hun prestaties anderen motiveren en inspireren om meer te gaan bewegen en sporten. Zowel mensen met én zonder beperking. Deze prestaties zijn een inspiratiebron voor het toekomstig Brabants sporttalent en laten zien dat alles kan ook al heb je een beperking of aandoening.”

Special Olympics

De Special Olympics Nationale Spelen is het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland en wordt iedere 2 jaar georganiseerd onder toezicht van Special Olympics Nederland. Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging in meer dan 190 landen die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen.


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.