Startschot voor bouw nieuwe busremise in Breda

25 oktober 2023Verkeer en vervoerBevat visueel element: Video

Met het onthullen van het bouwbord is woensdagmiddag het startschot gegeven voor de bouw van de nieuwe busremise in Breda. De provincie Noord-Brabant en bouwcombinatie Van der Ven - KWS gaan er samen aan de slag voor een groene locatie die plek biedt aan wel 180 elektrische bussen. De oplevering staat gepland voor begin 2025.

Downloads

Het busstation in Breda is het kloppend hart van het busvervoer in West-Brabant. Om de verwachtte groei van het openbaar vervoer in de toekomst op te kunnen vangen, bouwt de provincie een nieuwe, ruimere busremise. Die is straks geschikt voor het laden en stallen van met name elektrische bussen. Daarmee levert deze remise een belangrijke bijdrage aan de ambities van de provincie om het ov-materiaal te verduurzamen.

180 bussen

De provincie is initiatiefnemer van de nieuwe remise en heeft een strategisch gelegen stuk grond van zo’n 4 hectare aangekocht. Op deze plek komt een gebouw met een wasstraat, kantoren, kantine en plek voor onderhoud aan de bussen. Dat gebouw neemt een kleine 10% in van de ruimte op het perceel. De rest van het terrein is bedoeld voor het stallen van de bussen, gewoon in de buitenlucht. De ambitie is om op termijn ongeveer 180 elektrische bussen in Breda en omgeving te kunnen inzetten en in de remise te kunnen stallen.

Het openbaar vervoer wordt iedere 10 jaar aan een vervoerder gegund. Dit heet een concessie. West-Brabant is één van de drie concessies die Brabant telt. Op dit moment rijden er zo’n 170 bussen van Arriva in West-Brabant. De vervoerder die het openbaar vervoer in de komende concessie in West-Brabant verzorgt, maakt straks als huurder gebruik van de nieuwe remise. Arriva Nederland en Qbuzz B.V. hebben zich ingeschreven voor de nieuwe concessie. In januari van 2024 wordt duidelijk welke vervoerder de concessie gewonnen heeft. De nieuwe busremise is begin 2025 gereed. Een paar maanden later, in de zomer van 2025, gaat de nieuwe concessie in.

Klaar voor de toekomst

“Vandaag is een belangrijke dag voor het openbaar vervoer in Brabant”, zegt gedeputeerde mobiliteit Stijn Smeulders. “Om Brabant in beweging te houden, is groen, duurzaam en aantrekkelijk ov onmisbaar. Als opdrachtgever voor deze busremise geven we hier als provincie het goede voorbeeld. We werken met veel natuurlijke materialen, er komt 15 meter ecozone rondom de remise en er groeien straks struiken en kruiden op het dak. Met deze zero emissie busremise is het ov in West-Brabant klaar voor de toekomst.”

Wethouder van Breda Boaz Adank voegt daar aan toe: “De nieuwe busremise komt straks ook ten goede aan de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid van het openbaar vervoer in Breda en omgeving. Doordat de bussen directe toegang hebben tot de Oosterhoutse busbaan komt er namelijk minder menging met regulier verkeer en daardoor ontstaat er een betere doorstroming. Dat verhoogt ook de betrouwbaarheid van de vertrektijden waar onze inwoners bij gebaat zijn.”

Waardebehoud

Jan Pols, vestigingsdirecteur KWS Infra Roosendaal – Sas van Gent: “De combinatie KWS – Van der Ven is trots om een bijdrage te kunnen leveren aan de realisatie van de duurzame busremise. Door de inzet van ons emissieloze materieel zorgen we voor een flinke reductie van de totale uitstoot. Daarnaast creëren we waardebehoud van het project in de toekomst door het project op te leveren met een materialenpaspoort. Zo werken we samen aan een duurzamer morgen.”


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.