Provincie stelt stikstofdoelen per Natura 2000-gebied

7 november 2024Aanpak stikstofBevat visueel element: Foto

Om Brabant open te houden en ruimte te bieden voor wonen en ondernemen heeft de provincie per Brabants Natura 2000-gebied het stikstofdoel bepaald.

Ook heeft de provincie onderzocht hoeveel stikstof Brabantse veehouderij, industrie en verkeer opleveren op die Natura 2000-gebieden. Onderzoek heeft aangetoond dat de bestaande maatregelen van de provincie een stap in de goede richting zijn om de stikstofuitstoot te verminderen maar dat ze onvoldoende zijn om Brabant open te houden. De provincie werkt daarom aan een pakket aanvullende maatregelen. Dit staat in de 95%-versie van de Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof (BOS) 2.0.

Met een stikstofdoel per Natura 2000-gebied maakt de provincie het doel van de stikstofaanpak concreter. Voorheen had de provincie als doel dat de helft van de Natura 2000-gebieden onder de Kritische Depositiewaarde moet komen. Onderzoek heeft laten zien dat dit generieke doel niet concreet genoeg is.

Een kennisconsortium heeft de verwachte effecten op ieder Natura 2000-gebied doorgerekend van de bestaande stikstofmaatregelen. Zo kwam er in 2021 gemiddeld per hectare 1495 mol stikstof neer in de Loonse en Drunense Duinen & Leemkuilen. 42% van die stikstof was afkomstig van Brabantse bronnen. Met de huidige maatregelen zal in 2030 de stikstof gemiddeld tussen de 1225 en 1249 mol per hectare zijn. Dit ligt onder het doel van 1375 mol per hectare per jaar.

De Brabantse Wal laat een heel ander beeld zien. In 2021 kwam daar gemiddeld per hectare 2423 mol stikstof neer. Slechts 16% daarvan is afkomstig van Brabantse bronnen, dus de directe invloed van Brabant om de stikstofdepositie in dat gebied te verlagen is beperkt. Met de huidige maatregelen zal de stikstof dalen tot gemiddeld 2239 a 2227 mol per hectare. Dat ligt beduidend boven het stikstofdoel van 1782 mol/ha/jr.

Aanvullende maatregelen

Het onderzoek van het kennisconsortium laat zien dat de huidige maatregelen een stap in de goede richting zijn, maar dat ze onvoldoende zijn om Brabant open te houden (de vergunningverlening weer mogelijk te maken). Daarom is er een pakket aanvullende maatregelen samengesteld. De maatregelen moeten nog in detail uitgewerkt en doorberekend worden op (financiële) haalbaarheid, effectiviteit en handhaafbaarheid. Zo wordt een plus-regeling overwogen op de landelijk beëindigingsregeling, specifiek voor oude stallen die relatief veel stikstof uitstoten.

Ook wordt er gerekend aan de optie van milieuzones rond Natura 2000-gebieden die vervuilend verkeer beperken rond natuurgebieden met uitzondering van nooddiensten en omwonenden. Ook onderzoekt de provincie de mogelijkheden voor een provinciaal stikstofconvenant met industriële uitstoters van stikstof.

Vervolg

Gedeputeerde Staten (GS) bespreken de 95%-versie van de BOS 2.0 met Provinciale Staten en maatschappelijke partners. GS stellen de BOS 2.0 daarna definitief in december vast.


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.