Storioni Trio ontvangt Cultuurprijs 2024 Cultuurfonds Noord-Brabant

15 april 2024Cultuur, erfgoed, sport en vrijetijdBevat visueel element: Foto

Het Storioni Trio ontvangt de Cultuurprijs van het Cultuurfonds Noord-Brabant. De jury roemt hun inspanningen om klassieke muziek dicht bij mensen te brengen, met aanstekelijk spelplezier en een breed scala aan activiteiten naast de optredens, zoals het Storioni Festival in Eindhoven. ‘De mannen van het Storioni Trio koppelen muzikaal vakmanschap aan organisatorische kracht. Het zijn verbinders pur sang’, aldus juryvoorzitter Maarten Hartveldt.

Bart van de Roer (piano), Wouter Vossen (viool) en Marc Vossen (cello) bestormen al meer dan een kwart eeuw de muziekpodia in binnen- en buitenland. Wie een concert van de Storioni’s bezoekt, is een onvergetelijke ervaring rijker. Want het trio overtuigt vanaf de eerste noot met ongekend hecht spel en muzikale zielsverwantschap. Virtuositeit wordt niet uitgeserveerd, maar volledig in dienst gesteld van het verhaal. En steeds weet het trio zich opnieuw uit te vinden met nieuwe vormen van presentatie en verrassende samenwerkingen. Hun voorstelling van dit moment - een muzikale biografie van Beethoven met Thom Hoffman als verteller - is daarvan een treffend voorbeeld.

Voor iedereen

Maar er is meer; veel meer. Zo heeft het trio een inmiddels internationaal kamermuziek-festival in Eindhoven van de grond weten te tillen dat in mei zijn 16e editie beleeft, met optredens op een skatebaan en andere verrassende locaties in de stad. Het Storioni festival bevat verder onder meer een concours en een academie; om jong talent het podium te bieden en op weg te helpen naar een professionele carrière. Daarnaast organiseert het trio met sociale partners concerten voor publiek dat de weg naar de concertzaal niet (meer) kan nemen: eenzame ouderen, mensen met een lichamelijke beperking of met een kleine beurs.

‘Het Storioni Trio heeft de klassieke muziek ontdaan van elitarisme. Zo komt een muzikale beleving van topkwaliteit beschikbaar voor iedereen’, aldus juryvoorzitter Maarten Hartveldt.

Prijs

De prijs, waaraan een bedrag van € 10.000 verbonden is, wordt uitgereikt door commissaris van de Koning Ina Adema, die ook voorzitter is van het Cultuurfonds Noord-Brabant. Dat gebeurt op donderdag 23 mei aanstaande in het Muziekgebouw in Eindhoven bij aanvang van het concert Meesters van de Kamermuziek; een van de hoogtepunten van het Storioni Festival, waarmee zij klassieke muziek toegankelijk maken voor een breed en divers publiek.

Over de Cultuurprijs Cultuurfonds Noord-Brabant

Het Cultuurfonds Noord-Brabant reikt jaarlijks de cultuurprijs uit aan een persoon of organisatie voor bijzondere prestaties en verdiensten voor de cultuur en/of natuur in Noord-Brabant. Eerdere laureaten zijn o.a. trompettist Eric Vloeimans, acteur en regisseur Frank Lammers, choreografe Pia Meuthen, beeldend kunstenaar René Daniëls, saxofonist Paul van Kemenade, cartoonist Gertjan van Leeuwen (Gummbah), dansgezelschap de Stilte en landschapsarchitect Frank Meijer.

Over het Cultuurfonds

Het Cultuurfonds investeert elk jaar 40 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 3.500 projecten door heel Nederland, in het Caribisch deel van het koninkrijk en in Suriname. Het Cultuurfonds Noord-Brabant.nlt is een van de 12 provinciale afdelingen.

Beeld: door Max Kneefel


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.