Trendrapportage OV 2022

2 november 2023Verkeer en vervoerBevat visueel element: Foto

Trendrapportage OV 2022 laat de overgang van pandemie naar personeelstekort zien

In de trendrapportage OV worden ieder jaar de belangrijkste ontwikkelingen in het Brabantse openbaar vervoer geschetst. 2022 laat een zeer wisselend beeld zien. Met een aantal positieve ontwikkelingen, maar helaas ook een aantal zaken die beter moeten.

De eerste drie maanden van 2022 werden nog gedomineerd door corona. Het ov was in die tijd een onmisbare schakel om Branders veilig naar werk of school te brengen. De maanden die volgden, brachten weer heel andere uitdagingen met zich mee. Net als veel andere sectoren ging ook het ov van een pandemie naar een personeelstekort.

Omdat veel mensen thuis bleven werken, zaten onze bussen nog lang niet zo vol als in 2019, het laatste ‘gewone’ jaar. Mede door stakingen en een hoog ziekteverzuim vielen er in 2022 meer ritten uit dan we zouden willen.

Maar deze rapportage laat gelukkig ook mooie resultaten zien. Met innovatieve concepten als BravoFlex heeft het OV er zeker in landelijke gebieden een ingrediënt bij gekregen. We hebben het op veel plekken makkelijker gemaakt om te betalen voor een kaartje. De bussen zaten dan ook weer voller dan in 2020 en 2021. Daardoor nam de reizigersopbrengst toe.


Bestanden

Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.