TV serie Droogte: koraalvelden van Brabant

16 maart 2023Water en bodemBevat visueel element: Video

In de 9-delige serie ‘Droogte in Brabant’ op Omroep Brabant wordt het verwoestende effect van droogte in beeld gebracht. Inwoners, organisaties en overheden laten zien hoe ze eraan werken om water langer vast te houden.

Downloads

Droogte in Brabant is te zien elke donderdag om 17.00 uur te zien op Omroep Brabant. Terugkijken kan ook via omroepbrabant.nl De 1e aflevering gaat over de Peel in de regio Deurne.

Water langer vasthouden

Het grondwaterpeil in Brabant zakt door steeds langere periodes van droogte en doordat het water te snel wordt afgevoerd. Een gevolg van de herinrichting van het landschap begin 20e eeuw. Een systeem dat nu niet meer werkt. Om te voorkomen dat Brabant verdroogt worden delen van het landschap opnieuw ingericht. Zodat het water langer wordt vastgehouden en zo de tijd krijgt om in de grond te trekken en langer bij ons te blijven. Voorbeelden hiervan komen terug in de serie. Zo is te zien dat in natuurgebied Kampina bij Boxtel rechtgetrokken beken kronkelend zijn gemaakt. Dat zorgt voor het behoud van het bijzondere blauwgrasland, wat volgens boswachter Peter Vroon de koraalvelden van Brabant zijn. Vlakbij Roosendaal in Wouw zorgt de reconstructie van een kasteel voor waterberging in droge tijden. En in de Noordpolder, gemeente Woensdrecht is een stelsel van stuwtjes aangelegd om meer water te behouden.

Zelf bijdragen

Ook bewoners zitten niet stil en nemen maatregelen. Want als Brabant hebben we ook de uitdaging om minder water te verbruiken. In Vught leggen bewoners daarom samen een groendak van vetplantjes aan. Een tuinder vertelt over een gevarieerd voedselbos, dat minder last heeft van droogte. In Rucphen zijn duizenden stoeptegels gelicht om plaats te maken voor groen. Ook krijgt de kijker tips vanuit een drinkwaterwinning. Brabant doet wat.

Samenwerken

Droogte in Brabant is een productie van Manfred van Eijk en wordt gepresenteerd door Maud Hawinkels. Brabant Water, waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en de Dommel en Provincie Noord-Brabant hebben bijgedragen aan de documentaire. Zij onderstrepen het belang van voldoende (grond)water en werken hier samen aan door afspraken in het grondwaterconvenant.


Contact Statengriffie

De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.