Verbeterde waterkwaliteit Binnenschelde mogelijk stap dichterbij
Het zuiveren van water uit het Volkerak-Zoommeer en de Binnenschelde is mogelijk 1 van de oplossingen voor een betere waterkwaliteit in de Binnenschelde. Een gezamenlijke proef van de gemeente Bergen op Zoom, provincie Noord-Brabant en waterschap Brabantse Delta moet dat uitwijzen.
De waterkwaliteit is niet alleen belangrijk voor de planten en dieren die in en om de Binnenschelde leven, maar ook voor iedereen die gebruik maakt van het water. Bijvoorbeeld om te genieten in of op het water. De waterkwaliteit van de Binnenschelde is al jaren een aandachtspunt door de grote hoeveelheid blauwalg en poepbacteriën (e.coli). Om invulling te kunnen geven aan alle ambities van de betrokken overheden op het gebied van natuur, gezondheid, recreatie en woningbouw moet de waterkwaliteit in orde zijn. De proef brengt dat mogelijk weer een stap dichterbij.
Blauwalg
De blauwalg komt in de Binnenschelde terecht via water uit het Volkerak-Zoommeer dat nodig is om de waterstand op peil te houden. Vervolgens krijgt de blauwalg alle ruimte om te groeien. Door de vele voedingsstoffen in het water en het ontbreken van stroming in het afgesloten binnenmeer. Was het water in de Binnenschelde vroeger nog zout, inmiddels is het water zoet. De combinatie zoetwater op een zoute zeebodem zorgt ervoor dat voedingsstoffen zoals fosfor altijd snel beschikbaar zijn voor de blauwalg.
Een concurrent voor die voedingsstoffen zijn de onderwaterplanten, maar die planten zijn er eigenlijk te weinig. Onderwaterplanten kunnen maar lastig groeien door een gebrek aan licht op de bodem. Het water is namelijk troebel door de hoge concentratie blauwalg en de grote hoeveelheid witvis, zoals de brasem. Deze vissoort woelt graag de bodem om.
Proef
De proef test de mogelijkheid om de hoeveelheid inkomende voedingsstoffen te beperken en ook het water van de Binnenschelde zelf te zuiveren op fosfor en stikstof. Het doel van de proef is niet om de Binnenschelde schoon te maken, maar om de techniek te testen. De proef bestaat uit 2 periodes van 4,5 maand. Eerst wordt het water uit de Binnenschelde gezuiverd en vervolgens het inlaatwater uit het Volkerak-Zoommeer. De 1e resultaten worden over een jaar verwacht.
Als blijkt dat de proef succesvol is, dan hebben we er een methode bij die kan bijdragen aan de bestrijding van blauwalgen en het verbeteren van waterkwaliteit.
Gemeente, provincie en waterschap kijken vol verwachting uit naar de resultaten: “Mooi dat deze techniek nu buiten een laboratorium wordt getest. Als blijkt dat de proef succesvol is, dan hebben we er een methode bij die kan bijdragen aan de bestrijding van blauwalgen en het verbeteren van waterkwaliteit. Dat stemt positief en biedt kansen voor de toekomst van de Binnenschelde en meer plassen in Brabant.”
Ondertussen zoeken de betrokken overheden ook naar mogelijke oplossingen voor de andere problemen in de Binnenschelde, waaronder de e.coli bacterie. Daar is deze proef niet voor bedoeld.
Waterkwaliteit
De Binnenschelde is een Kaderrichtlijn Water (KRW) locatie. De Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) is bedoeld om de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater in Europa zo te verbeteren dat het water een goed en gezond leefgebied is voor de planten en dieren die er thuishoren. Voor de waterkwaliteit gelden daarom bepaalde eisen. Het waterschap doet er samen met de gemeente en provincie alles aan om aan die eisen te voldoen.
Prijswinnende techniek
De techniek die tijdens de proef wordt gebruikt, kwam eerder als één van de winnaars uit de bus bij de winnovatiechallenge, een initiatief van Het Waterschapshuis, STOWA en de Unie van Waterschappen.
Contact Statengriffie
De werkkamers van de griffie zijn op de 1e verdieping van het provinciehuis, naast de fractiekamers.