In de Statenlounge hangt een bel. Deze bel luidt de start van de Statenvergadering in. De bodes luiden de bel in opdracht van de voorzitter van Provinciale Staten. 

Stemmingsbel

Naast de bel voor de start van de vergadering is er ook een stemmingsbel. De griffier luidt deze digitale bel enkele momenten voordat de Statenleden tot stemming overgaan.

Bel met een verhaal

Er zijn twee exemplaren van de bel die bij de ingang van de Statenzaal hangt. De reden daarvoor is dat toenmalig koningin Juliana de bel cadeau kreeg bij de opening van het provinciehuis. Dat was een bel met de stamboom van de koninklijke familie, met daarbij de tekst “geschonken door de provincie Noord-Brabant”. Klokkengieterij Eijsbouts uit Asten kreeg de opdracht de bel te maken.

De bel kwam keurig op tijd en werd alom bewonderd. Totdat iemand drie dagen voor de opening zag dat de tekst “geschonken door” ontbrak. De tekst op de bestaande bel aanbrengen bleek onmogelijk. Er moest een nieuw exemplaar worden gegoten.

Na dag en nacht doorwerken kwam op de vrijdag van de opening de bel net op tijd aan. Met de goede tekst. De toenmalige commissaris dr. C. Kortmann bood de bel aan de koningin aan, die hem op Soestdijk liet ophangen. De bel met alleen de stamboom hangt nu in het provinciehuis.