Handboek PS
Inhoud
- Instrumenten voor Statenleden
- Vergaderingen
- Agendavergadering
- Bel
- Besloten vergadering
- BOB-model
- Effectief virtueel vergaderen
- Inspreken
- Notulen & audio- en videoverslagen
- Plenaire vergadering
- Quorum
- Reglement van orde (RVO)
- Spreektijden
- Statenzaal (Latijnse spreuken)
- Stemmingen
- Themabijeenkomsten
- Thematisch vergaderen
- Vergaderzalen
- Woordvoerders per thema
- Beeldgebruik vergaderingen
- Beleid & organisatie (PS)
- (Nieuwe) Staten- en burgerleden
- In en om het provincie huis
- ICT & devices
- Communicatie & media
- Vergoedingen, budgetten & verzekeringen
- Integriteit & geheimhouding
- Burgers, maatschappij en inspraak
Motie
Een motie is een korte verklaring of uitspraak van een Statenlid of fractie(s) over een onderwerp dat op de agenda staat. Met een motie kunnen Statenleden GS een opdracht geven.
Ieder Statenlid kan in een Statenvergadering een motie indienen die door één of meerdere aanwezige Statenleden is ondertekend.
Indiening
U kunt uw moties vanaf de start van de PS vergadering indienen bij de voorzitter van Provinciale Staten. De indiener kan de tekst voorlezen in zijn of haar spreektermijn. De voorzitter verzoekt vervolgens de griffier de motie te verspreiden onder alle Statenleden.
U kunt uw motie, die door u of door meerdere Statenleden is ondertekend, opstellen aan de hand van het sjabloon Standaard motie (docx, 24 kB). Voor het indienen van een actuele motie maakt u gebruik van het sjabloon actuele motie (docx, 24 kB).
Wijziging van motie
Wie een motie wil wijzigen moet, als de indiener zijn of haar motie niet wil wijzigen, een eigen motie indienen. Daarbij moet duidelijk zijn op welk punt de motie afwijkt van de eerder ingediende motie. Wijzigen van een motie kan tot het sluiten van de beraadslagingen.
Behandeling
De griffier geeft alle ingediende moties een nummer. Stemming over ingediende moties vindt plaats na stemming over het ontwerp-besluit van het Statenvoorstel dat aanleiding gaf voor het indienen van een motie. In principe vindt stemming plaats op volgorde van indiening.
Aanhouden
Moties kunnen door de indiener(s) worden aangehouden tot een volgende vergadering. Een motie kan maximaal zes maanden worden aangehouden. Het vervallen van een motie blijft achterwege als door de indiener om aanhouding is verzocht vanwege een toezegging van Gedeputeerde Staten om op een langere termijn dan zes maanden uitvoering te geven aan de motie. Aanhouden kan tot aan het moment waarop de voorzitter de stemming over het voorstel waarop de motie betrekking heeft aan de orde stelt.
Intrekken
De indiener kan moties intrekken, bijvoorbeeld als het college van Gedeputeerde Staten toezeggingen hebben gedaan. Zijn er meerdere ondertekenaars dan ligt deze bevoegdheid, evenals bij amendementen, bij de eerste ondertekenaar. Het Statenlid moet zich er dan wel van verzekeren dat de medeondertekenaars instemmen met het intrekken. Intrekken kan tot aan het moment waarop de voorzitter de stemming over het voorstel waarop de motie betrekking heeft aan de orde stelt.